Endonezya'da binlerce sürücü, Uber'i protesto etti


Endonezya'da binlerce taksi sürücüsü, Uber ve benzeri hizmetleri sunan servisleri başkent Cakarta'da ana yolları kapatarak protesto etti.

Endonezya'da, akıllı telefonlarda araba ve motosikletler için kullanılan Uber ve benzeri uygulamalar nedeniyle taksiler büyük sıkıntı yaşıyordu. Maddi darboğaza giren binlerce taksici, toplanarak Uber'i ve benzeri uygulamaları protesto etti. Kaliforniya menşeli Amerikan uluslararası ulaşım şebekesi şirketi Uber'i ve benzeri hizmetleri protesto eden binlerce taksi sürücüsü, başkentteki trafiği felç etti. Öfke dolu taksicilerden bazılarının, yolcu taşıyan taksileri de durdurduğu iddia ediliyor.

Cakarta'daki protestoya katılan Herman adlı 49 yaşındaki taksi sürücüsü, birkaç ay önce bir günde 250 bin rupi (20 dolar) kazandığını, ancak artan rekabet nedeniyle şimdilerde neredeyse hiçbir şey kazanamadığından şikayet etti. Herman yaşadığı sıkıntıyı şu sözlerle dile getirdi: "Kiramı ödemeyemedim. Eşime ve 3 çocuğuma bakmam lazım."

HAKSIZ REKABET İDDİASI

Taksi, motosiklet sürücüleri ve diğer toplu taşıma araç sürücüleri, yeni servislerin düşük ücretlerle, vergi ödemeden ve herhangi bir izin almadan faaliyet gösterdikleri iddiasında bulunuyor.

Endonezya'nın en büyük taksi gruplarından Mavi Kuş adlı şirkette çalışan Ovin Rizal kendileri vergi ödemeleri ve izin almaları gerekirken neden Uber ve Grabe hizmetlerinde çalışanların bunlardan muaf tutulduğu eleştirisinde bulunuyor. Pratama Taksi'nde çalışan Yanur adlı sürücü ise "Bugün yasal taksiciler olarak buradayız. Bizler vergimizi ödüyoruz. Hükümet yasal olmayan taksilere izin veriyor. Yasal olmayan taksiler kapatılsın." şeklinde tepkisini dile getirdi.

Ülkede Uber gibi hizmet veren Malezya kökenli Grabe hizmeti çalışanları ise yapılan protestoya tepki gösterdi. Motosikletleriyle Grabe hizmetinde çalışanlar, uygulamaları protesto eden vatandaşlarla başkent sokaklarında karşılaşınca gergin saatler yaşandı. Şehrin tüm ana caddelerinin kitlenmesi ve iki grubun karşı karşıya gelmesi üzerine, Cakarta Emniyet Müdürlüğü olaya sert şekilde müdahale etti.

Uber, halihazırda dünya çapında 58 ülkede ve 300 şehirde hizmet veriyor. CİHAN
<< Önceki Haber Endonezya'da binlerce sürücü, Uber'i protesto etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER