Endonezya ve Avustralya dışişleri bakanları, idamlardan sonra ilk defa buluştu


Malezya'nın başkenti Kuala Lumpur'da yapılan Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) toplantısında Avustralya Dışişleri Bakanı Julie Bishop, Endonezyalı meslektaşı Retno Marsudi ile bir araya gelerek özel bir görüşme yaptı. Böylece, geçtiğimiz Nisan ayında iki Avustralyalı uyuşturucu kaçakçısının, Endonezya'da idam edilmesinin ardından Avustralya ve Endonezya dışişleri bakanları ilk defa buluşmuş oldu.

Basına kapalı olarak yapılan görüşmede, Endonezya Dışişleri Bakanı Marsudi'nin görüşme esnasında, her iki ülkenin bütün danışman ve sekreterlerinin odanın dışına çıkmasını istediği bildiriliyor. Görüşme sonrasında basına bir açıklama yapan Avustralya Dışişleri Bakanı, görüşmenin neden bu kadar özel bir ortamda yapıldığı konusunda bilgi vermeyerek, verimli ve çok faydalı bir görüşme yapıldığını belirtti. Bishop ayrıca, "Bütün komşularda olduğu gibi bizim aramızda da tansiyonun yükseldiği zamanlar oluyor. Böyle zorluklar, çözülmesi gereken sorunlar olabilir. Fakat hükümetimiz, Endonezya ile olan ilişkilerimizin her zaman sağlam temeller üzerinde oturması için kararlı bir çalışma içindedir. Bu açıdan bugün çok faydalı bir görüşme yaptık." dedi.

Avustralya, kendi vatandaşı iki uyuşturucu kaçakçısının Nisan ayında Endonezya'da idam edilmesinin ardından bu ülkedeki büyükelçisini geri çekmişti. Endonezya ise Avustralya sularına gelen sığınmacı teknelerindeki insan kaçakçılarına, Avustralyalı yetkililer tarafından 5'er bin dolar rüşvet verilerek, Endonezya sahillerine gönderilmesi nedeniyle tepki göstermişti.

Ancak aradaki gerginliklere rağmen görüşme sonrasında, her iki ülkenin kadın dışişleri bakanı, iki ülkenin arasındaki iyi ilişkilerin önemini vurguladı. Basına yapılan ortak açıklamada, her iki diplomat iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin ve hükümetler arası bağların güçlendirilmesi gerektiğini belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Endonezya ve Avustralya dışişleri bakanları, idamlardan... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER