Dev uçak gemisi sessiz sedasız tarihe karışıyor

İngilizler'in tarihi öneme sahip uçak gemisi Türkiye'de parçalanıyor.

Dev uçak gemisi sessiz sedasız tarihe karışıyor


İngiltere'nin Irak ve Bosna savaşlarında kullandığı ve İngilizler tarafından kahraman olarak görülen uçak gemisi Ark Royal, Türkiye’de sessiz sedasız jilet oluyor.

İngiltere Savunma Bakanlığı tarafından hurdaya ayrılan ve İzmir'deki ayrıştırma tesislerine teneke ve tıraş bıçağı yapılması için satılan Ark Royal için bölgeye gezi turları düzenlenmeye başladı. 

İngiliz turistler tarafından şu sıralar sıkça ziyaret edilen gemiden, parçalanma işleminin biteceği 7 aylık süre içinde alabilecekleri kadar hatıra parça sökebilmeye çalışanlar olduğu ifade ediliyor.
 
2003’teki Irak işgali sırasında İngiltere askerleri tarafından muharip olarak kullanılan gemiyi söken firmanın, yine 2 yıl önce HMS Invincible isimli Kraliyet donanma gemisini söktüğü ifade edilirken parçalama işlemleri için Türkiye'nin tercih edilmesi dikkati çekiyor.

210 metre uzunluğundaki 22 uçak taşıyabilen gemi 1978 yılında inşa edilirken 2010 yılındaki savunma bütçelerinde yapılan kesintilerden ötürü hurdaya çıkarılmasına karar verilmişti. Donanma gemisinin gece kulübü, gazino ya da dalış kulübü yapılması için yapılan teklifler Bakanlık tarafından kabul edilmezken ayrıştırma işini 80 kişilik bir ekip yürütüyor.
2010 yılında en son Eyjafjallajokull volkan patlaması sonrası tahliye işlemleri için kullanılan geminin yerine inşa edilen uçak gemisinin 2016'da faaliyete geçmesi bekleniyor.

<< Önceki Haber Dev uçak gemisi sessiz sedasız tarihe karışıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER