İlk kez dile getirildi: Reyhanlı saldırısını El Kaide yaptı

AGİT Elçisi Tacan İldem, 52 kişinin hayatını kaybettiği Reyhanlı saldırısıyla ilgili bugüne dek hep reddedilen El Kaide iddiasını kabul etti. Dışişleri Bakanlığı ise habere ilişkin açıklama yaptı.

İlk kez dile getirildi: Reyhanlı  saldırısını El Kaide yaptı

Geçen yıl Reyhanlı’da 52 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıların El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide tarafından yapıldığı iddia edildi. Al-Monitor isimli internet sitesinde yer alan iddiaya göre; AGİT Türkiye Büyükelçisi Tacan İldem, AGİT’te yapılan toplantıda konuya ilişkin soruları cevaplarken, saldırıların El Kaide tarafından yapıldığının kanıtlandığını söyledi. 

“KESEB’LE İLGİMİZ YOK”
İddiaya göre; toplantıda bir konuşma yapan Ermenistan Büyükelçisi Arman Kirakossian, Türkiye’nin bir Suriye savaş uçağını düşürdüğü Keseb’deki radikallerin, Ermenilere saldırılarından doğrudan Türkiye’yi sorumlu tuttu. Son günlerde Keseb’in Türkiye’den gelen El Kaide bağlantılı grupların saldırısı altında olduğunu söyleyen Kirakossian, sivillerin de hedef alındığı bu saldırılar nedeniyle çok sayıda Ermeninin güvenli yerlere çekilmek zorunda kaldığını ifade etti. Kirakossian’ın iddialarına cevap veren Büyükelçi Tacan İldem ise, iddiaya göre şöyle konuştu: “Reyhanlı’da 52 kişinin hayatını kaybetmesine ve 146 kişinin yaralanmasına neden olan bombalı saldırılar, El Kaide unsurları tarafından yapıldı ve El Kaide unsurlarının Suriye dışındaki operasyonudur. Türkiye, El Kaide’nin üssü değil, hedefidir. Dört  büyük El Kaide saldırısının İstanbul’da yaşandığını unutmayalım.” Büyükelçi İldem, Keseb’deki saldırıların, Türkiye’de üslenmiş olan El Kaide unsurları tarafından yapıldığı iddialarını ise reddetti.
 
“ACİLCİLER SORUMLU”
Konuşmasında saldırıları tek tek anlatan İldem, Türkiye’nin hiçbir mezhep ve din ayrımı yapmadan Keseb’e yardım önerisinde bulunduğunu savundu.  11 Mayıs 2013’te yaşanan çifte patlamada 52 kişi hayatını kaybetmiş, çok sayıda insan da yaralanmıştı. Saldırıyı El Kaide üstlenmişti, ancak hükümet, saldırıdan Suriye’nin istihbarat teşkilatı El Muhaberat bağlantılı Mihraç Ural liderliğindeki “Acilciler”i sorumlu tutmuştu.  TARAF


DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI: REYHANLI SALDIRISI SURİYE REJİMİNİN DESTEĞİYLE GERÇEKLEŞTİRİLDİ 

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Reyhanlı saldırısının Suriye rejiminin desteğiyle gerçekleştirildiği hususunda herhangi bir kuşkunun bulunmadığı belirtildi. Açıklamada, Ermenistan Daimi Temsilcisi'nin, Suriye'nin Lazkiye/Keseb bölgesine Türkiye'de üslenmiş El-Kaide terör örgütü unsurlarınca saldırılmakta olduğu yönündeki iddiasının da gerçekdışı ve çirkin bir iftira olduğu kaydedildi.

Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan yazılı açıklama şöyle: 
"Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı Daimi Konseyi’nin 28 Mart 2014 tarihli toplantısında Ermenistan Daimi Temsilcisi, Suriye’nin Lazkiye/Keseb bölgesine Türkiye’de üslenmiş El-Kaide terör örgütü unsurlarınca saldırılmakta olduğu yönünde gerçek dışı bir iddiada ve çirkin bir iftirada bulunmuştur. Daimi Temsilcimiz, söz konusu iddianın mesnetsizliğini ortaya koymak üzere yaptığı müdahalede, Türkiye’nin Suriye’deki iç savaştan etkilenen sivillere sağlaya geldiği insani yardımlara ve Türkiye’nin Suriye mahreçli terörden en fazla mustarip olan ülke olduğuna vurgu yapmıştır.

Yapılan müdahalede Türkiye’nin El-Kaide terör örgütünün hedefi olduğu hususunda örnekler verilirken 23 Mayıs 2013 tarihinde Reyhanlı’ya yapılan saldırıya da atıfda bulunulmuşsa da, Daimi Temsilcilik tarafından bilahare yapılan açıklamada, güvenlik makamlarımızın söz konusu saldırının Suriye’deki rejimce desteklenen terör unsurlarınca gerçekleştirildiğini ortaya çıkardığı ve saldırının safahati ve failleri konusunda yine güvenlik makamlarımızca kamuoyunun bilgilendirilmiş olduğu belirtilerek, güvenlik makamlarımızın konuya ilişkin açıklamalarının geçerliliğini koruduğunun altı çizilmiştir.

Reyhanlı saldırısının Suriye rejiminin desteğiyle gerçekleştirildiği hususunda herhangi bir kuşku bulunmamaktadır. Sonuç olarak, devlet makamları arasında çelişkili açıklamalarda bulunulduğu gibi bir izlenim yaratılmasına dönük haber, ifade ve girişimler tümüyle geçersizdir."
<< Önceki Haber İlk kez dile getirildi: Reyhanlı saldırısını El Kaide... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER