İsrail'e istihbarat İran'dan gitmiş

Son günlerde İran'ın İsrail'le işbirliği içinde olduğunu belirten yazılarıyla dikkati çeken Yazar Gültekin Avcı, pek bilinmeyen bir iddiayı bugün köşesine taşıdı

İsrail'e istihbarat İran'dan gitmiş

Yazar AvcıMolla rejimiyle İsrail muhabbeti isimli yazısında iki ülke arasında pek bilinmeyen bir gizli anlaşmayı yazdı. Buna göre 1981'de Saddam yönetimindeki Irak'ta bulunan nükleer santrali vuran İsrail'e istihbarat İran'dan gitmiş. Üstelik uçakların, tehlike anında İran'ın Tebriz şehrine inmesi planlanmış. İşte o yazıdan ilgili bölüm.

***

Trita Parsi "Treacherous Alliance" isimli kitabında, İranlı bir bürokrata dayanarak, İran-Irak Savaşı'nda İran'ın Irak'ın Osirak'taki nükleer tesisini bombalamaya teşebbüs ettiğini fakat operasyonun İsrail tarafından gerçekleştirildiğini söylüyor.

İran-Irak savaşında İran ile askeri ilişkileri derinleştiren İsrail 7 Haziran 1981'de İsrail Hava Kuvvetleri'ne ait 8 adet F-16 ve 6 adet F-15 uçağı İsrail'in Etzion hava üssünden havalandı. 

İsrail İran'ın vurmayı planladığı Osirak nükleer tesisini kusursuz bir operasyonla imha etti. 

Trita Parsi'nin London Sunday Telegraph gazetesine dayanarak verdiği bilgiye göre İran, operasyon öncesi Osirak nükleer tesislerinin fotoğraf ve haritalarını İsrail'e vermişti. 

1980'de Osirak operasyonu öncesinde, üst düzey İsrailli yetkili Ari Ben Menashe ve Humeyni'nin temsilcileri Fransa'da bir araya geldi.

Humeyni'nin adamlarıyla İsrail'in anlaşmasına göre Osirak operasyonunu yapacak İsrail uçakları, Irak'ın herhangi bir saldırısı durumunda İran'ın Tebriz şehrindeki hava alanına ineceklerdi.

Osirak nükleer tesislerinin bombalanmasında İran hayati rol oynadı.

Irak, aslında İran ile değil İsrail'le savaşıyordu.

Düşünmeye değer şeyler bunlar...
<< Önceki Haber İsrail'e istihbarat İran'dan gitmiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER