MEB'in teşvik ayrımcılığı onbinlerce öğrenciyi mağdur etti

Milli Eğitim Bakanlığı'nın teşvik ayrımcılığı 75 bin öğrenciyi mağdur etti.

MEB'in teşvik ayrımcılığı onbinlerce öğrenciyi mağdur etti

Eğitimde teşvik projesi, belirli okullara uygulanan ayrımcılık yüzünden hedefine ulaşamadı. Bazı ilçelerde tek özel okulun teşvik listesinden son anda çıkarılması velileri ve öğrencileri mağdur etti. Milli Eğitim Bakanlığı’nın 250 bin öğrenciye vereceği özel okul için teşvik desteği 184 binde kaldı. 75 bin öğrencinin ise kazandığı desteği kullanamadığı öğrenildi.

Projenin başlamasıyla devlet okullarından özel okullara geçmek isteyen 105 bin öğrenci bu imkandan yararlandı. MEB, 250 bin kontenjanı doldurmak için ek başvuru aldı. İkinci yerleştirmelerde ise toplam 79 bin öğrenciye teşvik verildi. Yaklaşık 75 bin öğrencinin ise desteğe hak kazanmasına rağmen yerleşemediği öğrenildi. Bu sayıyı çoğunlukla il veya ilçesinde desteğe hak kazanmış özel okul bulunmayanlarla istediği okula teşvik verilmemesi yüzünden kayıt olamayanlar oluşturdu. Örneğin talep olmasına rağmen Gümüşhane’de hiçbir okula teşvik verilmedi. 

Bakanlığın yeteri kadar öğrenci başvurusu dahi sağlanamamışken teşvik okullarında adil bir dağılım sergilememesi ayrılan 250 bin kişilik kontenjanın yaklaşık yüzde 25’inin boş kalmasına sebep oldu. Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü’nün sitesinde teşvik alan okulların listesindeki verilere göre İstanbul’da 73 bin kontenjan ayrılmasına rağmen ilk yerleştirmede sadece 19 bin civarında öğrencinin desteğe hak kazandığı görüldü. İkinci yerleştirmede ise 21 bin öğrenci teşvikten faydalandı. Yine Ankara’da 26 bin kontenjana ilk yerleştirmede 11 bin, ikinci yerleştirmede de 10 bin öğrenci olmak üzere 21 bin öğrenci yerleştirildi. Başvuruda yaşanan düşük katılıma bir de MEB’in bazı illerdeki okulları listeden çıkarması eklenince hem öğrenciler mağdur oldu hem de teşvikin planlanan hedefe ulaşmasını engelledi.  

Listede özellikle bazı okulların teşvikten daha fazla yararlandığı görüldü. Örneğin bir kurum ilk yerleştirmede İstanbul’daki 3 okulu için toplam 619 öğrenci desteği alırken aynı ilde 10’a yakın okulu olan başka bir kuruma sadece 505 öğrenci desteği sağlandı. Eğitimciler teşvikte hedeflenen rakama ulaşılmasının MEB’in izlediği ayrımcı politikayla mümkün olmadığını söyledi.ZAMAN

<< Önceki Haber MEB'in teşvik ayrımcılığı onbinlerce öğrenciyi mağdur... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER