Hakim, keyfi olarak gözaltında tutulan polislerin durumunu anlattı

8 gündür gözaltında tutulan ve insani ihtiyaçları karşılanmayan yolsuzluk soruşturmalarını gerçekleştiren polislerin durumunu hakim Mehmet Karababa Twitter üzerinden değerlendirdi.

Hakim, keyfi olarak gözaltında tutulan polislerin durumunu anlattı

Yolsuzluk soruşturmalarında görev alan ve aralarında bağımsız milletvekili adayı olan eski İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdür Nazmi Ardıç'ın da bulunduğu polislere yönelik operasyon kapsamında gözaltına alınan ve tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edilen 29 emniyet mensubunun gözaltı süreci 8. gününde. Kanunlarda yasal gözaltı süresi 4 gün olarak belirlenmesine rağmen hukuksuz şekilde 8 gündür gözaltında tutulan polislerle ilgili hakim Mehmet Karababa Twitter üzerinden yasal mevzuatı hatırlattı. Hakim Karababa'ya göre şu an yaşananlar hem AİHM, hem de Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suç.

Hakim Karababa Twitter üzerinden yaptığı paylaşımlarda öncelikle gözaltı ve gözaltına alma şartlarından bahsetti:

''AİHS'nin 5.md.ile özgürlük ve güvenlik hakkı güvence altına alınmaktadır.Sözleşmeye göre kişi özgürlüğü esastır,kısıtlama ise istisnaidir. Sözleşme herkesin özgürlük hakkından istifade etmesi gerekliliğiyle özgürlük karinesini esas almıştır. Özgürlük hakkı;hukukun üstünlüğüne bağlılığını açıklayan bütün siyasal rejimlerin merkezinde yer alan bir haktır. Özgürlükten mahrumiyet;aile ve özel hayat ,toplantı,dernek kurma,seyahat,ifade özgürlüğü gibi birçok hakkı doğrudan ilgilendirmektedir. İç hukukta özgürlükten yoksun bırakmanın şartları açıkça tanımlanmış ve önceden öngörülebilir olmalıdır.''

4 GÜNÜ AŞAN GÖZALTI, AİHM VE İÇ HUKUKA GÖRE YASAL DEĞİL

Hakim Karababa'nın verdiği bilgiye göre keyfi şekilde uzun gözaltı süresi hem AİHM, hem de yasalarıma göre suç teşkil ediyor:

''Hukukun üstünlüğüne bağlı demokratik bir toplumda;keyfi olan bir özgürlükten yoksun bırakma hali sonradan hukuka uygun hale getirilemez. AİHM birçok kararında;kişinin iç hukukta belirlenen sürelerden fazla tutulması halini sözleşmenin ihlali olarak kabul etmiştir. Yasayla düzenlenmiş gözaltı süresinin ne zaman sona ereceği önceden belirlendiğinden kısa süreli aşmalar da sözleşmenin ihlali sayılmıştır. Gözaltında tutulan kişi yasal süre içerisinde yargıç önüne çıkarılamıyorsa salıverilmelidir.(Zeynep-Türkiye davası) Yasal süreyi aşan gözaltı dönemi;kişinin önüne çıkarıldığı yargıcın tutuklama kararı vermesiyle iç hukuka uygun hale gelmez. Mahkeme 4 gün 6 saatlik gözaltı süresini,sözleşmenin ihlali olarak görmüştür.(Brogan ve diğerleri,58-62) Mahkeme iç hukukta tanınan 4 günlük gözaltı süresini de yetkililere koşulsuz ve denetimsiz tanınan bir hak olarak görmemiştir(İpek-Türk.) Özetle;özgürlük hakkının kısıtlanmasına ilişkin istisna ve sürelerin yorumla genişletilmesi mümkün değildir,bu AİHS'nin 5.Madde ihlali olur.''

SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber Hakim, keyfi olarak gözaltında tutulan polislerin durumunu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER