İngiltere hükümetinden AB'den ayrılmak isteyenlere çağrı


İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkenin kaderini belirleyecek referandum sürecinde, Ada'nın Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasını destekleyenlerin, yürüttükleri kampanyaya yönelik detayları açıklaması için çağrıda bulundu.

İngiliz bakan, başkent Londra'nın önde gelen düşünce kuruluşları arasında yer alan Chatham House'da yaptığı konuşmada, 23 Haziran'da yapılacak referandum için İngiltere'nin AB'den ayrılmasını destekleyen milletvekillerinin, kampanya detaylarına yönelik açıklama yapmak yapmaktan "kasten kaçındığını", söz konusu kampanyanın 'güvenilir olmadığını' söyledi.

Başbakan David Cameron'ın geçtiğimiz ay, Belçika'nın başkenti Brüksel'de, İngiltere'nin AB'de kalması için sunduğu 4 reform şartına yönelik anlaşmayı sağlamasıyla birlikte duyurduğu referandum tarihinin ardından liderliğini de üstlendiği iktidar Muhafazakâr Partisi ikiye bölünmüştü. Parti içerisinde aralarında Türk kökenli Londra Belediye Başkanı Boris Johnson ve bazı başta gelen kabine üyeleri dahil, 100'den fazla milletvekili, İngiltere'nin AB'den ayrılmasına ilişkin yürütülen kampanyaya destek vereceğini açıklamıştı.

Parti içinde İngiltere'nin birlikte kalmasını isteyenler ve istemeyenler arasında süren tartışmalar ise devam ediyor. Son olarak İngiltere'nin AB üyeliğine yönelik hükümetin yayımladığı analizde, ülkenin uluslararası ticaret ilişkilerine yönelik Norveç, İsviçre ve Kanada modelleri gibi AB üyesi olmadan birlikteki 27 ülkeyle ayrı ayrı yapılan anlaşmalar ele alınıyor. İngiltere'nin de benzer ticaret modelleriyle yoluna devam edeceğini savunanlar ise Ada'nın AB'den ayrılmasını destekleyen tarafta bulunuyor ancak kalması taraftarı olanlar söz konusu modellerin ciddi riskler taşıdığını belirtiyor.

Konuya yönelik açıklama yapan Dışişleri Bakanı Hammond ise AB'den ayrılmak isteyenlerin seçmenine karşı dürüst olması gerektiğini vurgulayarak, "Onlar AB'ye yapılan ödemeleri ve göçmenler konusunda yapılacak kısıtlamalar yerine, ülkedeki istihdam ve ekonomik büyümeyi feda etmeyi tercih ediyor." ifadelerini kullandı.

İngiltere, AB üyeliğinde kaderini belirleyecek halk oylamasını 23 Haziran Perşembe günü yapacak. İngiliz Başbakan Cameron, geçtiğimiz ay Brüksel'de iki gün devam eden AB Zirvesi'nde İngiltere'nin AB'de kalması için koştuğu 4 reform şartını sunmuş, söz konusu şartlar, uzun süren görüşmelerin ardından ise oy birliğiyle kabul edilmişti. CİHAN
<< Önceki Haber İngiltere hükümetinden AB'den ayrılmak isteyenlere çağrı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER