İzmir'de son 11 ayda 767 kişi gözaltına alındı


İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin kabul edilişinin 76. yıldönümünde Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın dökümanları, İzmir'in 2015 yılı karnesini ortaya koydu. "egedesonsoz" sitesinin haberine göre İzmir'de bu yılın ilk 11 ayında izinsiz gösteri, afiş asmak, slogan atmak gibi gerekçeler veya toplantı, gösteri ve ev baskınlarında toplam 767 kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçeleri arasında, Cumhurbaşkanı'na hakaret ile 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet suçları da yer aldı. Aralarında parti yöneticilerinin ve avukatların da bulunduğu gözaltına alınan aktivistlerin en az 253'ünün öğrenci olduğu saptanırken 45 kişi tutuklandı. Görevli polis memuruna görevini yaptırmamak için direnmek, 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefet, kamu malına zarar vermek ve kanundışı örgüt propagandası yapmak iddialarıyla 251 kişiye açılan davalar ise devam ediyor.

CUMHURBAŞKANI'NA HAKARET İDDİASI

İzmir'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret iddiasıyla da çok sayıda gözaltı uygulaması yapıldı. Miting öncesi protestolar ve protesto afişlerinin yanısıra kamera kayıtlarıyla da işlem yapılırken 19 kişi gözaltına alındı, dördü tutuklandı, beş kişi para cezası aldı. Farklı sebeplerden aralarında siyasi parti ve sendika yöneticilerinin de bulunduğu 19 kişiye daha Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hakaretten açılan davalar devam ediyor.

RAPORDA VALİLİK KARARLARI DA VAR

Ayırca İzmir Valiliği'nin 3 Mart 2015'te aldığı bir karar uyarınca şehir genelinde siyasi parti, dernek veya diğer sivil toplum kuruluşlarının, başka bir siyasi parti, dernek veya sivil toplum kuruluşunun yakınında dahi basın açıklaması, protesto gösterisi ya da yürüyüşü yapılmasını yasaklamasına uymayanlara, 208 TL para cezası verileceği de raporda yer aldı. 13 Şubat 2015'te ülke genelinde yapılması düşünülen okul boykotunun, 6 Şubat 2015'te İzmir Valiliği tarafından yasaklanarak, buna katılacak personel ve öğrenciler hakkında disiplin işlemi yapılması talimatının verilmesi, yasak kararının gerekçesinde, 'Eylemin Sayın Cumhurbaşkanı, Sayın Başbakan ile hükümet politikalarının karşıtı olarak, radikal sol söylemli etkin bir seçim propaganda faaliyeti içerisinde olacağı anlaşılmaktadır.' ifadelerinin kullanılması da insan hakları ihlali olarak değerlendirildi.

Rapora göre İzmir'de siyasi parti, dernek ve vakıflara yapılan baskınların yanısıra iki dernek de bu yıl içinde kapatıldı. Seçim dönemlerinde parti binalarına, seçim bürolarına ve partilerin etkinliklerine yapılan saldırılar da raporda yer alıyor. Buca Merkez Komutanlığı'nda zorunlu askerlik hizmetini yaparken Denizli'ye gönderildiği iddia edilen, Diyarbakır nüfusuna kayıtlı Osman Karadeniz'den, 11 Haziran 2015'ten beri haber alınamadığı da raporda yer aldı. CİHAN
<< Önceki Haber İzmir'de son 11 ayda 767 kişi gözaltına alındı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER