Kanserde akıllı test dönemi


Anadolu Sağlık Merkezi Patoloji Uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, yurt dışında kullanılan kanser hücrelerini erken evrede kanda tespit eden cihazı Türkiye'ye getirdiklerini açıkladı. Baloğlu, "Kanser hastalığının tanısı için klasik olarak tümörün belirli bir boyuta gelmesi gerekiyor. Fakat yeni yöntem sayesinde artık tümör belirli bir boyuta erişmeden ve başka bir organ ya da dokuda kitle oluşturmadan tespit edilebiliyor." dedi.

Cihaz hakkında bilgi Prof. Dr. Hüseyin Baloğlu, yeni sistem sayesinde kanser hücreleri yakalandığını ve dolaşan kan hücrelerinden ayırt edilerek tanımlandığını belirtti. Baloğlu, Yeni teknolojinin kan verme sorunu olmayan her hastaya uygulanabileceğini dile getirdi. Baloğlu, şöyle devam etti: "Hastadan alınan bir tüp kan özel bir cihazla inceleniyor. Alınacak kan için hastanın aç ya da tok olması fark etmiyor. Hatta kan almak için hastanın gelmesi gibi bir şart da yok. Ancak sağlıklı bir sonuç için, gün içinde alınan kanın normal oda ısısı şartlarında 48 saat içinde işleme konması zorunlu. İlk aşamada, alınan kanın içindeki normal kan hücreler ayırt edilirken; bazı özel algoritmalar aracılığıyla, başka hücre yapıları olup olmadığı da tespit ediliyor. Bu sayede sistem, kanın kendi hücrelerini ekarte eden diğer hücreleri içeren bir sıvı veriyor. İkinci aşamada, bu sıvı içinde kanser hücresi olup olmadığı, kanserli hücrelerin moleküler özellikleri baz alınarak inceleniyor. Söz konusu özellikler mevcutsa ve hücrelerin sayısı belirli bir miktarın üstündeyse kanser hücresi olarak tanınabiliyor. Böylelikle yeni yöntem hem kanserli hücreleri yakalıyor hem sayısını gösteriyor hem de hangi tip kanser olduğunu anlamak için sonraki incelemelerde kullanılacak özelliklerde kanser hücresi yakalayıp veriyor. Tüm bu aşamalar toplam 6-8 saatte tamamlanabiliyor."

'KİŞİSELLEŞTİRİLMİŞ TEDAVİ SAĞLIYOR'

Kanser teşhisi konulan kişinin tedavi sürecinin de izlenebileceğini vurgulayan Baloğlu, "Eski sistemde kanser tümörlerinin tedaviye olumlu/olumsuz ya da nötr yanıt verdiği 3 ay sonunda belirlenebilirken; yeni teknoloji sayesinde tedavi öncesi ve sonrası kandaki hücre sayısı net bir şekilde saptanıp karşılaştırılabiliyor. Bu teknolojinin tedavinin gidişini değiştirebilecek kişiselleştirilmiş kanser tedavisi uygulanmalarına yönelik incelemeler için de önemli bir olanak oluyor." şeklinde konuştu.

'KANSER HÜCRELERİNİN TÜRÜNÜ DE SAPTAYABİLİYOR'

Baloğlu, "Bu gelişmiş teknoloji ile mevcut kanserli hücreleri kanda yakalayarak hücreleri moleküler özelliklerine göre ayırt edebiliyoruz. Bu işlemler sonunda tümörün hangi organdan kaynaklanmış olabileceği konusunda da bilgi sahibi olabiliyoruz." açıklamasını yaptı.

test-donemi-1955160.htm'> CİHAN
<< Önceki Haber Kanserde akıllı test dönemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER