Kimse Yok Mu'nun sağlık ve eğitim kompleksini Uganda Devlet Başkanı açtı


Dünyanın 113 ülkesinde ihtiyaç sahiplerine yardım ulaştıran Kimse Yok mu'nun Uganda'da inşa ettiği ülkenin en modern sağlık ve eğitim kompleksinin açılışını Devlet Başkanı Yoweri Museveni gerçekleştirdi. Hayırseverlerin aynî ve nakdî yardımlarını din, dil, ırk ve cinsiyet farkı gözetmeksizin ihtiyaç sahiplerine ulaştıran uluslararası yardım kuruluşunun ülkenin ikinci büyük şehri Jinja'da 120 dönüm arazi üzerine inşa ettiği kompleks hastane, okul ve yurttan oluşuyor. Nil Hastanesi, bölge ülkelerini de kapsayacak şekilde hizmet verecek.

Kompleksin açılış törenine Uganda Devlet Başkanı'nın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Jessica Alupo, Sağlık Bakan yardımcısı Dr. Katumba Sentongo Gubala, Kimse Yok Mu Genel Müdürü Metin Çetiner ve çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Yüzlerce Ugandalı ve Türk vatandaşı tarafından karşılanan Devlet Başkanı, başta Nil hastanesi başhekimi Necdet Kızılkaya olmak üzere hastane doktorları ve personeli ile tek tek tokalaşarak Uganda'ya yaptıkları hizmetlerden duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

Bölgenin en yeni, en donanımlı hastanesi ünvanını eline alan dev kompleksin açılışında konuşan Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni, "Dünyanın bir ucu diyebileceğimiz Türkiye'den gelerek sağlık hizmetleri, eğitim ve yetimlere yönelik çalışmalarınızdan dolayı duyduğum memnuniyeti bildirmek istiyorum. Nil Hastanesi'nin burada yapılmış olması Uganda halkının daha iyi koşullarda sağlık hizmeti almalarına vesile olacaktır. Yurt dışındaki hastanelere gitmesine gerek kalmayacak şekilde yapılması bizleri memnun etti. Kimse Yok Mu temsilcileri, çalışanlarına cani gönülden teşekkür ediyorum." diyerek Kimse Yok mu'nun ülkesindeki faaliyetlerini övdü. Museveni, açılış sonrası hastaneyi gezerek başhekim Necdet Kızılkaya'dan bilgi aldı.

Kompleks içerisinde 2734 metrekare kapalı alana sahip fizik, kimya, bilgisayar laboratuvarı ve kütüphaneden oluşan okulun açılışını da gerçekleştiren Devlet Başkanı Museveni, okul müdürü, öğretmenler ve öğrenciler ile sohbet etti. Okulun bilgisayar sınıfında öğrenciler ve katılan misafirler ile hatıra fotoğrafı çektirmeyi de ihmal etmeyen Devlet Başkanı, yapılan kolbastı robot şovunu misafirlerle birlikte izledikten sonra okuldan ayrıldı.

Nil hastanesi başhekimi üroloji uzmanı Dr. Necdet Kızılkaya, kompleksin Anadolu insanının yaptığı yardımlar sayesinde finanse edildiğini söyledi. Dr. Kızılkaya, "Bu hastane ile Afrika'nın ihtiyaç içerisindeki hastalarına, bir nebze olsun deva ve derman olabilmek için buradayız. Hastane bünyesinde gelecek hastalara başlıca 10 ana uzmanlık dalında hizmet vereceğiz. Hastanemize Uganda'nın her bölgesinden hastalar geliyor. Onlara hizmet etmek bizleri gerçekten çok mutlu ediyor. Uganda'da sağlık hizmeti çok yetersiz. Özellikle sağlık hizmetlerinin ücretsiz sunulduğu devlet hastanelerindeki durum içler acısı. Durumları nispeten daha iyi olan özel hastanelerde ise hekim sıkıntısı yaşanıyor. Hastanemizin sağlık alanında önemli bir boşluğu doldurarak, çok daha modern ortamda Uganda ve Afrika halkına başarıyla hizmet vereceğine inanıyorum" diye konuştu.

Nil hastanesi açılış konuşması yapan Kimse Yok Mu Genel Müdürü Metin Çetiner, "Kazandığımız tecrübeyi buraya taşımak istiyoruz. 2 bin metrekare kapalı alana sahip olan tam teşekküllü hastanemiz tecrübeli doktorlardan müteşekkil olması Uganda ve bölge ülkelerdeki sağlık tedavi problemini ortadan kaldıracak niteliktedir. Türkiye'den giden doktorlardan oluşan tecrübeli kadromuzun 10 ana uzmanlık dalı bulunmaktadır. Hastanemiz 24 Kasım2014 tarihi itibari ile acil servis, anesteziyoloji, genel cerrahi, çocuk hastalıkları, üroloji, kadın hastalıkları ve doğum, göz, ağız ve diş hastalıkları, radyoloji ve aile hekimliği branşlarında hizmet verecektir. Ayrıca ameliyathanelerimiz, genel yoğun bakım ünitemiz, yenidoğan yoğun bakım ünitemiz, radyoloji, laboratuvar ve eczane birimlerimiz ile hizmet vermiş olacağız." ifadesini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kimse Yok Mu'nun sağlık ve eğitim kompleksini Uganda... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER