Kosova'ya gelen Kerry, havaalanından dışarı çıkmadı


Kısa bir ziyaret için Kosova'nın başkenti Priştine'ye gelen ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, havaalanında yaptığı görüşmeler ve basın toplantısının ardından Sırbistan'a geçi.

Başabakan İsa Mustafa tarafından törenle karşılanan Kerry, Dışişleri Bakanı Haşim Thaçi ve ABD'de eğitim almış öğrenciler ile görüştü.

Görüşmelerin ardından John Kerry ve İsa Mustafa basın toplantısı düzenlendi. Kosova ve Sırbistan arasında başlayan diyalog sürecini desteklediklerini belirten Kerry, "Sırbistan ile imzalanan anlaşmaların Kosova için kolay olmadığını biliyoruz. Ama ülkenin iyiliği için zor kararları almak, liderlik yapmak anlamına geliyor. Ben de aldığınız bu kararlar dolayısıyla Başkan Obama'nın takdirlerini iletmek istiyorum." dedi.

John Kerry, Kosova'nın bağımsızlığı için birlikte çok emek verdiklerini hatırlatarak, Priştine'nin aleyhine olacak bir anlaşmayı desteklemeyeceklerini ifade etti.

MECLİSE GAZ ATAN MUHALEFETİ ELEŞTİRDİ

Sırbistan ve Karadağ ile imzalanan anlaşmaların iptali için şiddet içeren gösteriler düzenleyen ve meclis salonuna biber gazı atan muhalefeti de eleştiren John Kerry, "Mecliste farklı görüşlere rağmen tarafların birbirlerini dinlemesi gerekir. Bu şekilde ortak bir çözüm de bulunabilir." dedi.

Ziyaretin çok kısa süreli olması sebebiyle özür dileyen Kerry, gelecekte daha kapsamlı bir ziyaret yapacağına söz verdi. Ayrıca John Kerry gösterdikleri sıcak misafirperverlik için herkese teşekkür etti.

Kosova Başbakanı Mustafa ise Sırbistan ile diyalogun devam etmesini istediklerini söyledi. Mustafa, "Bu şekilde Kosova'da yaşayan Sırp halkı daha hızlı entegre olacak. Kosova etnik çeşitliliğe sahip bir devlettir. Geçen ay AB ile istikrar anlaşması imzaladık ve vize muafiyet için de bir anlaşma imzalamayı bekliyoruz." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Kosova'ya gelen Kerry, havaalanından dışarı çıkmadı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER