'Köy tavuklarını aşılatın' uyarısı


Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mustafa Yıldız, köy tavuklarının yaban kuşlarından gelecek virüslere karşı aşılatılması gerektiği uyarısında bulundu.

Mustafa Yıldız, Türkiye'de binlerce yıla bağlı olarak oluşan köy tavukçuluğu sayesinde paha biçilemeyen bir gen havuzunun oluştuğunu söyledi. Gen havuzundan ihtiyaç duyulduğunda bilimsel seleksiyona uğratarak yeni kültür ırkları elde edilebileceğini ifade eden Yıldız, yaban kuşlarının ilkbahar ve de sonbahar da göç etmeleri esnasında tavukların bu kuşlardan aldığı viral enfeksiyonların köy kökenli tavukçuluğu tehdit ettiğini vurguladı.

Sakarya Veteriner Hekimler Odası Başkanı, sözlerini şöyle tamamladı: "İlkbahar da, sonbahar da göç esnasında köylümüz biyogüvenlik önlemleri dediğimiz, yabani hayvanlarla her türlü teması önlenmesi gerekir. Sistematik olarak düzenli köy tavuklarımızı serbest veteriner hekimlere aşılatmalıyız. İllegal köy tavuğu satan pazarlardan aşı durumu belli olmayan tavukları satın almamalıyız. Şayet alınacaksa da mutlaka ayrı bir yerde belli bir süre karantina altına tutmalıyız. Hastalık yönünden herhangi bir bulgu tespit edilmezse diğer sürünün yanına bırakılabilinir." CİHAN
<< Önceki Haber 'Köy tavuklarını aşılatın' uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER