"Kuzey Kore, Svalbard takımadasına açılıyor" iddiası


Norveç gazetesi Aftenposten'da yer alan haberde, Kuzey Kore ile Norveç arasında 25 Ocak'ta Svalbard Anlaşması imzalandığı iddia edildi. Anlaşmaya göre Kuzey Kore artık, Kuzey Okyanusu'ndaki Svalbard adalarında ekonomik ve endüstriyel faaliyetlerde bulunma hakkına sahip.

Norveç gazetesinin Kore Merkez Haber Ajansı'na dayandırdığı haberindeki söz konusu anlaşmaya göre, Kuzey Kore, Kuzey Buz Denizi'nde Norveç'e bağlı Svalbard takımadasında ekonomik ve endüstriyel faaliyette bulunabilecek. Ancak, Kuzey Kore'nin takımadada ne tür faaliyetler yapacağı ve anlaşmanın içeriğine ilişkin Norveç Dışişleri Bakanlığı'ndan herhangi bir açıklama gelmedi.

Anlaşmanın doğru olması halinde, Kuzey Kore, Svalbard Anlaşması'nı imzalayan 43 ülke arasına girmiş olacak. Anlaşmayı imzalayan ülkeler arasında Afganistan, Arnavutluk, Dominik Cumhuriyeti, Mısır, Hindistan, Çin, Monako, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Güney Kore ve Venezuela gibi ülkeler de yer alıyor.

Kuzey Okyanusu'nda toplam yüzölçümü 39 bin 44 kilometrekare olan adalarda, 1920 yılında yapılan Svalbard Antlaşması gereğince bugün itibarı ile sayısı 40'ı aşan ülkenin yerleşim yeri kurma hakkı bulunuyor. Ancak şimdilerde bu hakkı sadece Rusya ve Norveç kullanıyor. CİHAN
<< Önceki Haber "Kuzey Kore, Svalbard takımadasına açılıyor" iddiası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER