Mülteciler yük değil, Alman ekonomisine katkı sağlayacak


Almanya'da "Mültecilerin masrafları çok fazla. Vergiler onlara gidecek. İş yerlerini onlar dolduracak" gibi ön yargıların gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı.

Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü (DWI) yaptığı bir araştırmayla mültecilerin Alman ekonomisine maliyetten çok katkısının olacağını ortaya koydu. DWI Başkanı Marcel Fratzscher, bir mültecinin beş ile yedi yıl içinde devletten aldığından fazlasıyla sosyal sigortalara ve üretime geri vereceğini söyledi.

"Tartışmaların tek taraflı olarak yürütülmesi beni şoke ediyor. Vergilerin artacağı maliyetlerin yükseleceği söyleniyor. Oysa birçok mülteci kısa bir zaman sonra Alman ekonomisine daha fazla katkı sağlayacak." diyen DWI Başkanı Fratzscher, "Mülteciler gelir elde edecek, üretim ve firmaların aldıkları işler artacak ve bundan Alman iş arkadaşları da kazançlı çıkacak. Ayrıca Almanya'nın yeni vatandaşları olan mülteciler talebi de artıracak. Bizim hesaplamalarımıza göre mülteciler beş ile yedi yıl içinde ekonomiye aldıklarından fazlasını vermeye başlayacaklar ve devlete maliyetlerinden daha fazla katkı verecekler." ifadelerini kullandı.

Welt'e konuşan DWI Başkanı, ilk iki yılda mültecilerin yüzde 90'ına yakının işsiz olduğunu fakat beş yıldan sonra bu rakamın çok aşağılara düşeceğini kaydetti. Mültecilerin topluma ve çalışma piyasasına katılım sürecinde yapılan masraflara yoğunlaşmanın yanıltıcı olduğunu söyleyen Fratzscher, "Eğer bu bakış açısıyla hareket edecek olursak Almanların yarısı da devlet için zarar demektir. Bu yanıltıcı bir yaklaşım." dedi.

Uyum sürecinin ve Almanca öğrenmenin zor olduğuna vurgu yapan DWI Başkanı, öğretmen ve personel azlığının olduğunu, bu nedenle emekli öğretmenlerin tekrar çalışmaya çağırılması gerektiğini söyledi.

Mülteci krizinin uyarı niteliği taşıdığını hatırlatan Alman Ekonomi Araştırmaları Enstitüsü Başkanı, bu vesileyle devlet harcamalarının gözden geçirilip reformlara hız verilmesi gerektiğini, ayrıca eğitime ve alt yapıya daha fazla harcamanın önemli olduğuna değindi. Siemens gibi büyük işletmelerin mültecilere Almanca kursu verebileceğini ama küçük işletmelerin bu imkânının olamayabileceğini söyleyen Fratscher "Devlet, Almanca kursunda yardımcı olmalı. Bir de mülteciler, eyaletlere kapasitelerine göre değil iş piyasasının durumuna göre dağıtılmalı. Mülteciler iş gücü ihtiyacı nerede fazlaysa oraya gitmeli. Çalışanlar işlerinin ellerinden gideceği korkusuna kapılmamalı. Gelecek yıl yaklaşık 250 bin mülteci iş piyasasına girecek. Bu yüzde işsizliğin ve 600 bin açık iş yerinin olduğu piyasada kaldırılabilir. Ayrıca bilim, bize her yıl gelen göç dalgasının çalışanların iş yerlerinden olmadığını ispatlarla gösterdi." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Mülteciler yük değil, Alman ekonomisine katkı sağlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER