Nijer'de cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı


Cumhurbaşkanı Mahamadou Issoufou'nun ilk turda seçilememesinin 'sürpriz bir sonuç' olarak görüldüğü Nijer'de hiçbir aday salt çoğunluğu elde edemeyince, yeni cumhurbaşkanının belirlenmesi 20 Mart'ta yapılacak 2. tur seçimlere kaldı.

Nijer Bağımsız Ulusal Seçim Komisyonu (CENI), dün (cuma) yaptığı açıklamayla, geçtiğimiz pazar günü yapılan cumhurbaşkanlığı ve parlamento seçimlerinin sonuçlarını ilan etti.
Bu sonuçlara göre; mevcut Cumhurbaşkanı Issoufou yüzde 48,4 ile birinci oldu. Diğer güçlü aday Hama Amadou oyların yüzde 17,7'sini alarak ikinci olurken, Seini Oumarou ise yüzde 12'lik oy oranı ile üçüncü sırada yer aldı.

Bu tabloda salt çoğunluğu elde eden aday olmadığı için Nijerliler, yeni cumhurbaşkanlarını 20 Mart'taki 2. tur seçimlerinde belirleyecek. Cumhurbaşkanı Issoufou'nun ilk turda seçilememesinin 'sürpriz bir sonuç' olarak değerlendirildiği Nijer'de, muhalefet, mevcut iktidarın aldığı oyların gerçek olmadığını, seçimde yolsuzluk ve usulsüzlük yapıldığını iddia ediyor. Bu iddiaya en güçlü argüman olarak ise yaklaşık 1,5 milyon kimliksiz vatandaşın 2 şahit eşliğinde oy kullandırılmasını ve bunun bir manipülasyon olmasını gösteriyorlar.

Nijer, uranyum ve petrol gibi doğal kaynaklar bakımından zengin bir ülke. Uranyum zenginliğinde Kazakistan, Kanada ve Avustralya'dan sonra dünyada dördüncü sırada yer alıyor. Ancak BM İnsani Gelişme Endeksi'ndeki sıralamada ise yeryüzündeki en fakir ülkelerinden biri. Öte yandan Nijer, Sahra bölgesinde terör örgütlerine karşı etkin mücadelede ediyor.
Komşuları Nijerya, Mali ve Libya'dan gelen silahlı grupların saldırı ihtimaline binaen ülke, savunma ve güvenliğe en büyük bütçeyi ayırıyor. Ayrıca Nijer, Batılı güçler tarafından önemli bir müttefik olarak görülüyor. CİHAN
<< Önceki Haber Nijer'de cumhurbaşkanlığı seçimi ikinci tura kaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER