Obama: İnsanların din ve ırkını hedef alan her türlü siyaseti reddetmeliyiz


ABD Başkanı Barack Obama, başkan olarak Kongre'de son kez yaptığı "Birliğin Durumu" konuşmasını iç siyasete ayırdı. Kasım ayındaki başkanlık seçimi için mesajlar veren Obama, "İnsanların din ve ırkını hedef alan her türlü siyaseti reddetmeliyiz" diyerek Cumhuriyetçi Parti aday adaylarından Donald Trump'ı isim vermeden hedef aldı.

Trump, Paris ile San Bernardo saldırılarından sonra Müslümanların ABD'ye girişinin bir süre durdurulmasını savunmuştu. Obama, senatör, milletvekilleri, bakanlar, Yüksek Mahkeme üyeleri ile ordunun üst kademesi ile özel davetlilerin katıldığı Kongre'deki konuşmasında, birlik, demokrasi ve Amerikan değerlerini içeren konuşma yaptı. Obama konuşmasında Trump dışında Cumhuriyetçi Parti'nin bir başka başkan aday adayı olan Senatör Ted Cruz'u da hedef aldı. Obama, Cruz'un IŞİD ile mücadelede 'alan bombalaması' (carpet-bombing) tezine, "Sivillerin üzerine alan bombardımanı yapılması teklifine cevabımız sert olmalı. Bu belki televizyonlarda işe yarar bir lokma olabilir ama dünya sahnesinde geçerliliği yoktur." ifadeleriyle karşı çıktı.

"KABİLEYE DÖNÜŞÜRÜZ"

Obama, Cruz'a karşı göndermesinden sonra bu defa muhafazakar partinin anketlere göre önde görünen başkan aday adayı Trump'a yüklendi. Trump'ın Müslümanların ABD'ye alınmaması ve göçmen karşıtı sözlerine Obama yine isim vermeden, "Politikacı Müslümanlara hakaret ettiğinde bu bizi daha güvende kılmaz. Bu, olması gerekeni ifade etmiyor. Yanlış. Dünyanın gözünde bizi küçük düşürür." eleştirisini getirdi.

Obama, siyasilerin sorumlu davranmaları gerektiği mesajını verdi. Siyasilere karşı olan güvenin azalması durumunda toplum içindeki farklı inanç ve değerde olan kimselerin içlerine kapanmalarına sebep olacağı uyarısında bulunan Obama, "Bizim gibi görünmeyen, bizim gibi dua etmeyen ya da oy kullanmayan veya bizim ile aynı geçmişten gelmeyen vatandaşlar günah keçisi olursa bu bizleri kabileye döndürür." dedi.

Cumhuriyetçi Partili başkan aday adaylarını, IŞİD'in ABD için varoluşsal tehdit oluşturduğu savını da eleştiren Başkan Obama, IŞİD ile mücadelede gösterilen aşırı tepkinin terör örgütnün dile getirdiği tezlerini güçlendirdiğini ve Amerikalıların korkusunu artırarak ülkeyi küçük düşürdüğünü ifade etti. Obama, "Bizlerin, onları (IŞİD'i) büyüterek ne kadar ciddi olduğumuzu göstermeye ya da IŞİD'in dünyanın en büyük dinlerden birisinin temsilci olduğu yalanı tekrarlayarak müttefiklerimizi savaşa itmeye ihtiyacımız yok." dedi.

OBAMA: BİR GALON BENZİNİN 2 DOLARIN ALTINDA OLMASI İYİ DEĞİL Mİ?

Başkan Barack Obama'nın başkanlığı döneminde en başarılı olduğu alanlardan biri ekonomi. Kriz ortamında başkanlık görevine seçilen Obama, yüzde 10'ları geçen işsizlik oranını yüzde 5'e indirmeyi başardı. Bu başarısına Kongre'deki konuşmasında dikkat çeken Obama, "Bir galon (3.7 litre) benzinin 2 dolardan daha az olması iyi değil mi?" diye sordu.

Obama, konuşmasının ekonomi ile ilgili bölümüne sorular sorarak başladı. Obama, "Bizler yeni ekonomik düzende her bir bireye nasıl adil şekilde fırsat eşitliği sunabileceğiz? Bir diğer soru da Amerika, kanseri yenebilecek, iklimsel değişimi durduracak teknolojik gelişimi sağlayabilecek mi? Bir diğer soru da Amerika'nın dünya polisliğinden nasıl uzak duracağı. Son soru da, Amerikalıların Washington'da birbirine acı çektirmekten nasıl vazgeçeceği" ifadelerini kullandı.
Obama, bu soruların her birine örtülü cevaplar vermekle yetindi ve kimseye eleştiri oklarını doğrudan yönetmedi.

İlk sorusuna cevaben Obama, "İlerleme kaydettik ama daha çok yapılacak iş var." dedi.
Obama, Amerikan halkına güvence vererek ekonomi ve ulusal güvenlik konularında dile getirilen kaygıların abartılı olduğunu savundu. Obama, "Amerika Birleşik Devletleri bugün dünyanın en güçlü ve en sağlam ekonomisine sahip bir noktada. Amerika Birleşik Devletleri dünyanın en güçlü ulusu. Bu noktada bize yaklaşabilen dahi yok." dedi.

Obama, Kongre'ye hitaben yaptığı konuşmada önümüzdeki yıl Beyaz Saray'ı devretmesi muhtemel politikacılara da nasihatta bulundu. Başkanlık yarışında olanların, ABD'nin politik sorununu çözmelerini isteyen Obama, partizanlığa ve güvensizliğe karşı olmaları çağrısını yaptı. CİHAN
<< Önceki Haber Obama: İnsanların din ve ırkını hedef alan her türlü... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER