Odunpazarı kaymakamlığı tarihi Kurşunlu Külliyesi'ne kilit vurdu


Eskişehir'in Odunpazarı ilçesi kaymakamlığı, CHP'li ilçe belediyesinin kültür merkezi ve nikah salonu olarak kullandığı tarihi Kurşunlu Külliyesi'nin kapısına kilit vurdu.

Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün malı olan ancak Odunpazarı Belediyesi'nin yapılan anlaşma ile kullanım hakkını elinde bulundurduğu tarihi Kurşunlu Külliyesi, polis ekiplerince kapatıldı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, yapılan uygulamanın hukuksuz olduğunu belirterek 'Diren Külliye' nöbeti başlattı.

2004'ten beri AK Partili Odunpazarı Belediyesi'nce kullanılan külliyenin en son 1 Ocak 2015 tarihinde kira sözleşmesi yenilenmişti. Odunpazarı Kaymakamlığı, Selçuklulardan kalma tarihi külliyenin kira sözleşmesinin 2016 yılında yenilenmeyeceğini ve Kurşunlu Külliyesi'nin tahliye edileceğini bildirdi. Son yerel seçimlerde CHP'ye geçen Odunpazarı Belediyesi, tahliye işlemini durdurmak amacıyla yürütmeyi durdurma davası açtı. Açılan dava sonucu Eskişehir 1. İdare Mahkemesi, dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına ilişkin karar verdi.

Mahkemenin kararına rağmen, Külliye'ye dün akşam saatlerinde Adnan Menderes İlköğretim Okulu'nun etkinliği sırasında polis ekipleri geldi. Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, AK Parti Milletvekili Harun Karacan ve Odunpazarı Kaymakamı A. Selim Parlar'ın buradaki etkinlikten ayrılması sonrası Odunpazarı İlçe Emniyet Müdürlüğü mahkeme kararına rağmen Külliye'nin kapısına kilit vurdu. Öğretmenler ve öğrenciler, etkinliğin yapıldığı mekanın kapısına kilit vurmaya gelen polisleri görünce şaşırdı. Yaşanan bu durum belediye yetkililerinden ve vatandaşlardan büyük tepki aldı.

BELEDİYE BAŞKANINDAN 'DİREN KÜLLİYE' NÖBETİ

CHP'li Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, mahkeme kararına rağmen yapılanların yasalara ve hukuka aykırı olduğunu söyledi. Hukuksuz kararla tarihi Kurşunlu Külliyesi'nin CHP'li belediyenin elinden alınmak istendiğini belirtti. Külliyenin önünde 'Diren Külliye' adı altında oturma eylemi başlatan Başkan Kurt, "Eylem külliye açılıncaya kadar sürecek. Külliye yıllardır kira sözleşmesi her yıl yenilerek Odunpazarı Belediyesi tarafından kullanılıyor. Burası Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün mülkiyetinde olan bir yer. Her kira döneminde Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından uyarı yapılır, kira sözleşmesi yapılır" diye konuştu. Kurt, "Bu yıl da aynı şekilde Kaymakamlık Ocak ayının 15'inde Külliye'nin tahliye edilmesini istedi. Biz de Kaymakamlığın yaptığı bu işin doğru olmadığını, bu işin iptal edilmesini isteyerek bu karara karşı 1. İdare Mahkemesi'ne başvurarak yürütmeyi durdurma kararı aldık" dedi.

"VALİ VE KAYMAKAM TELEFONLARIMA ÇIKMIYOR"

Kaymakamlığın yürütmeyi durdurma kararını tebliğ almadan önce gelip bu işlemi yaptığını, hukukun burada ihlal edildiğini aktaran Kurt, "Bu karar çok aceleci bir şekilde uygulanmış, hukuksuz işlemdir. Bu kararı protesto ediyorum. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararına herkes uymak zorunda. Odunpazarı Kaymakamı'nı, Vali'yi arıyorum telefonlarıma cevap vermiyor. Emniyet Müdürü ile görüştüm 'benim yapabileceğim bir şey değil idare kararı' diyor" diye konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Odunpazarı kaymakamlığı tarihi Kurşunlu Külliyesi'ne... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER