Öztark: AKP resmi dokümanlarda karartma uyguluyor


CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, AK Parti iktidarının ekonomideki başarısızlığını gizlemek için resmi dokümanlarda karartma uyguladığını belirtti. 2015 için dolar cinsinden GSYH ve kişi başına gelir rakamlarını saklayarak tutmadıkları sözleri gizlemeye çalıştıklarını öne süren Öztrak, bu yıl kişi başına gelirin 9 bin dolarlara, 2016'da ise 8 bin 744 dolara düşeceğini ifade etti. Öztrak, "Bu gerçeği gizlemek için Orta Vadeli Programda dolar cinsinden milli gelir ve kişi başına düşen gelir ilk kez yayımlanmadı, karartma uygulandı. Bu yapılan AKP kurnazlığıdır." ifadesini kullandı.

CHP'li Öztrak, 11 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan Orta Vadeli Programla (OVP) ilgili yazılı değerlendirmesinde, 2016-2018 dönemine ait milli gelir, işsizlik, enflasyon gibi makroekonomik büyüklüklere ait tahminlerın kamuoyu ile paylaşıldığını hatırlattı. Öztrak, bunun AK Parti döneminde yayımlanan 11. OVP olduğunu, son yayımlanan OVP ile dolar cinsinden milli gelir ve dolar cinsinden kişi başına düşen gelirin ilk kez yayımlanmadığını, söz konusu büyüklüklere karartma uygulandığını belirtti.

"KİŞİ BAŞINA GELİRİN DÜŞÜŞÜ GİZLENİYOR "

Öztrak, değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi: "Hükümet, 2015'te 700-710 milyar dolar aralığına düşen GSYH'yı ve 9000 dolarlara düşen kişi başına milli geliri milletten saklamaya çalışmaktadır. Böylece son 7 yıldır 10 bin dolar tuzağına takılan kişi başına gelirin bu yıl 9000 dolarlara düşüşü gizlenmek istenmiştir. Bu yapılan bir AKP kurnazlığıdır. AKP, 2011 seçim beyannamesinde, 2015 yılında Türkiye'nin GSYH'sının 1 trilyon doları aşacağını, kişi başına düşen gelirin ise 14000 dolar olacağını taahhüt etmiştir. Ancak bu taahhütler gerçekleşmemiş, vatandaşın geliri vaat edilenin 5000 dolar altında kalmıştır. 'Biz sözümüzü tutarız' diyen AKP, artık bu hedefleri ağzına dahi alamaz olmuş, resmi dokümanlarda karartmadan medet umar olmuştur."

2016'DA KİŞİ BAŞINA GELİR 9 BİN DOLARIN DA ALTINDA

Tablonun 2016 yılında daha da kötüleşeceğini öne süren Öztrak, şöyle dedi:
"Nitekim, 2016 Yatırım Programı için hazırlanan genelgede 2016 için verilen dolar kuru tahmini ile milli gelirin 2016'da 687 milyar dolara, kişi başına gelirin ise 8744 dolarlara düşeceği görülmektedir. Bugüne kadar başarı hikayelerini dolar cinsinden milli gelire dayanarak yazanlar, şimdi başarısızlıklarını gizlemek için rakamları karartmaktadırlar.
OVP, 1 Kasım'dan sonra yeniden yazılacaktır. Yeni OVP'de hem gizlenen bu rakamlar halkımızla paylaşılacak hem de yepyeni bir büyüme stratejisiyle ülkenin içine düştüğü bu kötü rüyadan hızla uyanması sağlanacaktır." CİHAN
<< Önceki Haber Öztark: AKP resmi dokümanlarda karartma uyguluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER