"Rus askeri istihbarat şefinin ölümünde Ankara'nın parmağı olabilir"


Ocak ayı başında hayatını kaybeden Rusya askeri istihbarat teşkilatı (GRU) Başkanı İgor Sergun'un ölümünde "Ankara'nın müdahalesi olabileceği" iddia edildi. Lübnan gazetesi El Ahbar, diplomatik kaynaklara dayandırdığı iddiasına göre "Sergun'un Lübnan'da öldürülmesinde Ankara'nın müdahalesinin de olduğunu" ima etti.

59 yaşında olan Sergun, 3 Ocak 2016 tarihinde ani bir şekilde hayatını kaybetmişti. Kremlin, bir gün sonra Sergun'un ölümünü duyurmuş ve Moskova'da kalp krizi sonucu hayatını kaybettiğini açıklamıştı.

Ancak Sergun'un ölümünün ardından Rus istihbarat şefinin Lübnan'da ölmüş olabileceğine dair iddialar ortaya atılmıştı.

Bugün benzer iddialara bir yenisi daha eklendi. İsrail gazetesi Jerusalem Post'ta yer alan habere göre Lübnan gazetesi El Ahbar, Sergun'un Ocak ayında Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta düzenlenen bir gizli görev sırasında hayatını kaybettiğini öne sürdü.

İddiasını Londra merkezli bir diplomatik kaynağa dayandıran gazete, Sergun'un Beyrut'ta Arap ve Ortadoğu ülkelerinin istihbarat ajanslarının da dahil olduğu karmaşık bir gizli görev sırasında öldürüldüğünü yazdı.

Habere göre aynı kaynak, gazeteye açıklamasında Sergun'un öldürülmesinde "Türkiye'nin de müdahalesi olduğunu" ima etti. Yine kaynağa göre Ankara'nın bu müdahalesi de, Rusya'nın Türkiye ile karşı karşıya gelmesiyle sonuçlandı ve iki ülke arasındaki tansiyonu özellikle Suriye cephesinde ciddi biçimde yükseltti.

İgor Sergun, Mart 2014'te Rusya'nın Kırım'ı ilhakında çok önemli bir rol oynamıştı. İddialara göre de Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'e "görevi bırakma" mesajını iletmesi için Suriye'ye gönderildikten 3 hafta sonra hayatını kaybetmişti.

Ölümünün ardından Putin, Rus Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Rusya Başbakan Yardımcısı Dmitri Rogozin, Sergun'un ailesi ve yakınlarına taziyede bulunmuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber "Rus askeri istihbarat şefinin ölümünde Ankara'nın... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER