Rusya, IŞİD'e destek verenlere karşı BM'de harekete geçiyor


Rusya yönetimi, Birleşmiş Milletler'in, terörist grupların özellikle de IŞİD'in, petrol ve tarihi eser satarak finanse edilmesini yasaklayan 2199 No'lu Yasa'nın uygulanmasının desteklenmesi amacıyla bir yasa tasarısı hazırlığında olduğu bildirildi. Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov, "Güvenlik Konseyi'ndeki partnerlerimize, 2199 No'lu Yasa'nın hükümlerinin uygulanmasında pratik tedbirler alınmasına yönelik özel çağrıların yapılacağı bir yasa teklifi sunacağız." dedi. Bakan Yardımcısı, "Maalesef bu yasa ülkeler tarafından gerekli ölçüde yerine getirilmiyor ve bir çoğu aldıkları önlemler konusunda Güvenlik Konseyi'ne rapor vermiyor." dedi.

Rus İnterfax ajansına konuşan Bakan Yardımcısı Gennady Gatilov, "Şimdi asıl görev BM Genel Sekreteri'nin, bu yasanın gereksinimlerinin ülkeler tarafından uygulanması ve ülkelerin uygulamalarına neyin engel olduğu hakkında bilgi sunmasını sağlamaktır." ifadelerini kullandı. Gatilov, "Bu düşüncelerimizi Güvenlik Konseyi'nde gündeme getireceğiz ve umuyorum ki ortaklarımız bizi destekleyeceklerdir; çünkü terör tehdidi ile mücadelede IŞİD'e yönelik finansal destekleri durduracak pratik tedbirler almak hayati öneme sahip." diye ekledi.

Şu an 2199 No'lu kararın bütün ülkeler tarafından yakından ve özenli bir şekilde yerine getirilmesine odaklanmaya ihtiyaç olduğunu düşündüklerini belirten Rus Bakan Yardımcısı, bu yasanın ise "petrol satışının sonlandırılması, petrol ve petrol ürünleri ticaretinin engellenmesi, kültürel miras objelerinin yok edilmesi veya ticaretinin yapılmasının kınanması, illegal şekilde dışarı çıkarılmaları" gibi spesifik koşulları olduğunu kaydetti.

Yakın zamanda Fransa'nın girişimiyle BM Güvenlik Konseyi'nde tüm ülkeleri IŞİD, El Nusra ve diğer terör grupları ile mücadelede gerekli tedbirleri almaya çağıran bir kararın kabul edildiğini hatırlatan Rus yetkili, "Bu tasarının bu yönde işbirliğini devam ettirmeleri yönünde bir siyasi çağrı olacağına inanıyoruz." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Rusya, IŞİD'e destek verenlere karşı BM'de harekete geçiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER