Rusya ve ABD, Suriye görüşmelerinin başlamasını umuyor


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, bugün bir telefon görüşmesi gerçekleştirerek Cenevre'de düzenlenen Suriye görüşmelerini değerlendirdi. İki isim de Cenevre'de gerçekleştirilen Suriye görüşmelerine ara verilmiş olmasından üzüntü duyduklarını aktarırken, görüşmelerin yeniden başlamasını kolaylaştırmak için çaba gösterme karar aldı. İki bakan, Suriye Destek Grubu'nun 11 Şubat'ta Münih'te toplanması konusunda da uzlaştı.

Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre Lavrov ve Kerry, bugün gerçekleştirdikleri telefon görüşmesinde Suriye görüşmelerine ara verilmiş olmasından dolayı duydukları üzüntüyü paylaştı. ABD tarafının aramasıyla gerçekleşen telefon görüşmesinde iki dışişleri bakanı, görüşmelerin mümkün olan en kısa süre içinde yeniden başlamasını kolaylaştırma konusunda anlaştı.

Açıklamada Lavrov'un, Rusya'nın "bazı Suriye muhalefeti üyelerinin, Suriye hükümeti ile sürdürülebilir bir müzakere sürecinin ayarlanması için kabul edilemez bazı şartlar öne sürmesinden" endişeli olduğunu aktardığı bildirildi. Rus Bakanın ayrıca ABD ve müttefiklerine BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 No'lu Kararı'na bağlı kalma çağrısı yaptığı kaydedildi.

İki bakanın ayrıca bir sonraki Suriye Destek Grubu toplantısını 11 Şubat'ta Münih'te gerçekleştirme konusunda uzlaştıkları aktarıldı. Açıklamada "Taraflar, Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun bir sonraki bakanlar seviyesindeki toplantısını 11 Şubat'ta Münih'te gerçekleştirme konusunda anlaştı. Toplantıda BM Güvenlik Konseyi'nin 2254 No'lu Kararı'na uyumlu bir şekilde Suriye'de çözüm sürecinin bütün yanlarının görüşülmesi bekleniyor." denildi.

Açıklamaya şöyle devam edildi: "Lavrov ve Kerry, hem Suriye hükümeti hem de muhalifler tarafından, ülkede hem rejim güçleri hem de silahlı muhalefet tarafından kuşatılmış yerlere BM gözetiminde insani yardımın ulaştırılmasını sağlamak için acil adımlar atmaları gerektiğini belirtmişlerdir. Bu açıdan Rusya ve ABD dışişleri bakanları Suriye'nin uygun bölgelerine askeri nakliye uçaklarını kullanarak havadan insani yardım ulaştırmak için olası tedbirleri koordine etme konusunda anlaşmışlardır."

CİHAN
<< Önceki Haber Rusya ve ABD, Suriye görüşmelerinin başlamasını umuyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER