Rusya ve Çin arasındaki ticaret, 2015'te yüzde 30 geriledi


Rusya ve Çin arasındaki ticaretin, 2015 yılında yüzde 30 dolayında gerilediği açıklandı. Uzmanlara göre Çin ile Rusya ticaretinde artış, Çin'in ekonomisini dengelemesinin ardından başlayacak.

Çin Gümrük Bakanlığı Sözcüsü Huang Songping, Rusya ile ticaretin 2015 yılında yüzde 27.8 oranında düşerek 64 milyar dolar olarak gerçekleştiğini açıkladı. 2014 yılında ise iki ülke arasındaki ticaret, yüzde 6,8 büyüyerek 95,28 milyar dolara ulaşmıştı.

Geçtiğimiz yıl Çin'den Rusya'ya yapılan ithalatta yüzde 34,4 oranında düşüş kaydedildi. 2015 yılında Çin'den 32,9 milyar dolarlık ithalat gerçekleşti. Rusya'dan Çin'e ihracat rakamları ise yüzde 19,1 düşerek 31,4 milyar dolar olarak gerçekleşti.

Huang Songping, açıklamasında "Geçen yıl uluslararası ticaret için zor bir yıldı. Bu yıl da aynı zorluk derecesinde olacağına inanıyoruz. Rusya ve Çin arasındaki ticaretin geliştirilmesi, ilk olarak iki ülkedeki ekonomik çevrelere ikinci olarak da dünyadaki genel duruma bağlı." diye konuştu.

Rusya Ulusal Araştırma Üniversitesi Ekonomi Enstitüsü akademik danışmanı Yevgeny Yasin, "Çin ile ticaretin artıması, Çin kendi ekonomisini dengelediğinde yeniden başlayacak." değerlendirmesinde bulundu. Yasin, "Burada çok hızlı bir büyüme olmuştu. Bu ne kadar sürebilirdi? Bunu hep merak etmiştim. Ve şimdi bu büyüme durdu." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Rusya ve Çin arasındaki ticaret, 2015'te yüzde 30 geriledi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER