Türkiye'nin gözler önüne serilen gerçeği!

Sağlık Bakanlığı'nın son yaptığı araştırma Türkiye'deki kürtaj gerçeğini gözler önüne serdi...

Türkiye'nin gözler önüne serilen gerçeği!

Ülkemizde her 10 gebelikten 1'inin kürtajla sonlandırıldığı ortaya çıktı. Sağlık Bakanlığı, Türkiye'deki bebek ve 5 yaş altı çocuk ölümleri ile ilgili bir araştırma yaptı. Kürtajla ilgili çarpıcı gerçekler gün yüzüne çıktı. 

Araştırmanın vahim yüzünü ise gebeliklerin kürtajla sonlandırılması oluşturuyor. Türkiye'de son 1 yıl içinde yaşanan 1.5 milyon gebeliğin yaklaşık 130 bini kürtajla sonlandırıldı.

Ülkemizde gebeliğin ilk 10 haftasında kürtaj yapmak yasal bir hak. 10. haftadan sonra ise ancak sağlık sorunları gerekçesiyle ve heyet raporuyla kürtaj yapılabiliyor.

130 bin kürtaj vakasının yaklaşık yarısının kanun dışı yollarla "merdiven altı" tabir edilen yerlerde yapıldığı tespit edildi. 


Uzmanlar bu tip operasyonların sebebini ikiye ayırıyor:

"BİR TANESİ İSTENMEYEN GEBELİKLERİN GAYRİ MEŞRU KOŞULLARDA MEYDANA GELMESİ. İKİNCİSİ DE YASAL SÜRENİN DIŞINA ÇIKILDIĞI DURUMLARDA RESMİ KAYITLARA GİRMEMEK İÇİN YA DA BİR ŞEKİLDE YASAL SINIRIN DIŞINA ÇIKAN GEBELİKLERİN SONLANDIRMAK İÇİN BU ŞEKİLDE KAYIT DIŞI İŞLEMLER MAALESEF YAPILIYOR."

Ancak gebenin kürtaj yaptırması büyük sorunları da beraberinde getiriyor.

"ENFEKSİYON RİSKİ, KANAMA RİSKİ, İÇERİDE PARÇA KALMA VE BUNA BAĞLI OLARAK TEKRARLAYICI KÜRTAJLARIN YAPILMA MECBURİYETİ GİBİ YAKIN DÖNEM RİSKLER VAR. UZAK DÖNEM RİSKLER İÇERİSİNDE EN ÖNEMLİSİ RAHİM İÇİ YAPIŞIKLIKLARDIR. RAHİM İÇİ YAPIŞIKLIKLAR UZUN DÖNEMDE KADININ TEKRAR GEBE KALMASINI OLUMSUZ YÖNDE ETKİLEYEBİLECEK ÖNEMLİ SORUNLARDIR."

<< Önceki Haber Türkiye'nin gözler önüne serilen gerçeği! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER