Selim Işıklar: Dolar 2,54 hatta 2,50 seviyesine kadar gerileyebilir ancak bu durum geçici olacaktır.

Selim Işıklar: Dolar 2,54 hatta 2,50 seviyesine kadar gerileyebilir ancak bu durum geçici olacaktır.

...
Piyasalarda seçimler öncesi yavaş yavaş pozisyonlar alınıyor. Son dönemde her seçim öncesi zaten belirli bir para girişi yardımıyla borsa yukarı, dolar aşağı gider. Seçimlere 3 hafta kaldı ve sanırım yine aynı fonlar ya da yabancılar ‘borsa iyi, dolar da düşüyor’ izlenimi vermek için pozisyon almış olabilirler. Ancak seçimlerden sonra neler olabileceğini şimdiden hatırlatayım. ABD ekonomisi her şeye rağmen faiz artışına hazırlanıyor. Bu geçici durum sonrası belki de seçimlerden bir hafta sonra FED toplanıyor. Bu toplantı sonrası piyasalarda çok sert dalgalanmalar başlayabilir. Haziran ortasında faiz artmasa bile her an gelecek bir olumlu veri, örneğin bu hafta ABD enflasyon verisi yüksek çıkarsa faiz artış kararı yıkıcı olabilir. Seçimlere kadar birileri piyasaları tutmak isteyecektir.

Seçimlerden sonra  ise çok umutlu değilim... Borsa yükselişine devam ederse 90 binde olur. Dolar 2,54 hatta 2,50 seviyesine kadar gerileyebilir ancak bu durum geçici olacaktır.

Dolardaki düşüş, parite ve seçimle bağlantılı

Amerikan Doları, geçen hafta lira karşısında yüzde 4 düşerek 2,69 liradan 2,5745 seviyesine geriledi. Aslına bakılırsa bu kayıp biraz gecikmekli yaşandı denilebilir. Zira dolar, hem Euro hem de gelişmekte olan para birimlerine karşı önceki haftalarda yüzde 10 civarında kayıplar yaşamıştı. Lira karşısında zayıflaması son derece normaldi. Ancak şu an için bir düzeltme olarak değerlendirilmeli. Konuyu biraz açacak olursak dolar uluslararası piyasalarda kayıplar yaşamaya başladı. Bunun temelinde ABD ekonomisinden özellikle son aylarda faiz artışını geciktirebilecek veriler akıyor. FED’den haziran ayında beklenen artış kararı biraz gecikebilir beklentileri dolarda bir zayıflamaya yol açıyor. Euro/dolar paritesi 1,04 seviyesinden 1,1455 seviyesine kadar yükselmiş durumda. Petrol fiyatları 70 dolara dayanırken paritenin 1,20 seviyelerine yükselme ihtimali bile belirdi. Euro bu yüzden 3 lirayı aştı. Ancak buna rağmen liranın diğer para birimlerine karşı daha fazla toparlanmasında seçimin yaklaşması etkili. Diğer seçimlerde de böyle olmamış mıydı? Seçimler öncesi bu tip dışarıdan gelen kaynağı belirsiz para borsayı yukarı, doları asağı döndürebiliyor. Seçimlerden sonra tam tersi dalgalanmalarla borsada çöküş, dolarda yeni bir yukarı çıkış çok da uzak değil.

...

<< Önceki Haber Selim Işıklar: Dolar 2,54 hatta 2,50 seviyesine kadar... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER