Tarihi müzenin restorasyonu 4 Eylül'e bitirilecek


4 Eylül 1919'da milli egemenlik ilkesine dayalı yeni Türk Devleti'nin kuruluşuna temel olan Sivas Kongresi'nin yapıldığı Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi'nde devam eden restorasyon çalışmalarında sona gelindi. 2 yıldır brandayla kaplı bulunan tarihi müzenin Ramazan Bayramı'ndan sonra brandası kaldırılacak. Restorasyonu 4 Eylül'e yetişecek ancak tam anlamıyla çalışmaları yılsonunda bitirilecek.

Tarihi müze binası 10 Ocak 2011'de imzalanan protokol ile Milli Saraylar Daire Başkanlığı'na devredilerek İl Özel İdaresi tarafından yapılan ihaleyle 2013'te restorasyonuna başlandı. Ancak gelinen 2 yıllık süreçte bir türlü tamamlanamaması tepkilere yol açtı. Milli Saraylar Bilim Kurulu İç konsept teşhir tanzim projelerini 8 kez reddetti. Gerekli düzenlemelerin ardından geciken restorasyon çalışmaları geçmiş aylarda yeniden başlatıldı. İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan, restorasyon çalışmalarıyla ilgili olarak tarihi binada gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Sivaslıların, bayramdan sonra dış cepheyi kaplayan brandanın kaldırılacağını açıklayan Salih Ayhan, 2 yıldır kongre binasının üzerindeki brandayı görmekten artık yorulduğunu bildiklerini, restorasyonun bitmesini herkesin sabırsızlıkla beklediğini ifade etti. Binanın restorasyonu için 3 yıldır yoğun emek sarf ettiklerini ancak onay veren kurumlardan veya teknik detaylardan dolayı istenilen hızda devam edemediğini kaydeden Ayhan, şu an hızlı bir biçimde restorasyon çalışmamalarının devam ettiğini vurguladı.

MECLİS BAŞKANI'MIZLA BİRLİKTE İŞLER HIZLANACAK

Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz'ın TBMM Başkanı olmasına çok sevindiklerini, Meclis Başkanı Yılmaz'ın artık projenin sahibi olduğunu ve 4 Eylül programlarında kongre binasında ağırlamaktan mutluluk duyacaklarını dile getiren Ayhan, "Sivas açısından ciddi bir şans ve kazanım. Bundan sonra işlerimizin gerek ödenek noktasında, gerek teknik detay, gerekse onayı aşamalarında Sayın Başkanımın ciddi manada ilgilenip, takip edip, destek olacağından hiç şüphem yok. Bu bizim için çok büyük şans oldu. Çok büyük bir mesafe kat edeceğimizi söylemek istiyorum." diye konuştu.

Ayhan, son olarak teşhir tanzim detayları ve ihale sürecine başlayacaklarını kaydederek, "Artık okyanusu, denizi, ırmakları geçtik. Tabiri caizse dereleri de geçtik. Ufak çayları da geçtiğimiz taktirde inşallah yıl sonunda burayı dört dörtlük bitireceğiz ve Sivas kamuoyuna sunacağız. Tarihi Kent Meydanı'nda bulunan eserin brandayla kaplı olması bizi gerçekten çok üzüyordu. Sivas'a yakışır, 4 Eylül ve milli iradenin ruhuna uygun bir müze kazandıracağız." ifadelerini kullandı.

YIL SONUNDA ÇALIŞMALAR TAMAMLANACAK

4 Eylül Kongresi'nin yıl dönümünde restorasyonun biteceğini ancak teşhir tanzim işleriyle birlikte yıl sonunda tamamlanacağını belirten Genel Sekreter Ayhan, şöyle devam etti: "Binanın hem mekanik hem elektirik hem de restorasyon kısmı yetişecek. Ancak teşhir, tanzim panoların yerleştirilmesi, ışıklandırma, aydınlatma gibi teknik detayların yetişebileceğini zannetmiyorum. Restorasyonun yetişeceğini düşünüyoruz. Çevre düzenleme projemizde onaylandı. 4 Eylül etkinliklerinin yapıldığı bahçede de bir çalışmamız olacak. Dolayısıyla 4 Eylül'de burada dört dörtlük bir program icra edileceğini düşünmüyorum. Ancak restorasyonu yetişecek ve bir restorasyon faciası görüntüsü olmayacak." CİHAN
<< Önceki Haber Tarihi müzenin restorasyonu 4 Eylül'e bitirilecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER