'Barış Kartalı' sonunda envantere katıldı

ilk 'Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı' "Barış Kartalı," yedi yıl gecikmenin ardından TSK envanterine katıldı

'Barış Kartalı' sonunda envantere katıldı

Tam 7 yıl gecikmenin ardından TSK envanterine giren ilk Havadan İhbar ve Kontrol Uçağı(HİK) Awacs için Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün de katıldığı tören düzenlendi. 

Hava Kuvvetleri’nin ‘gökyüzündeki gözü’ olarak nitelendirilen ve Barış Kartalı olarak da isimlendirilen Awacs, havada yakıt ikmali yaparak gerektiğinde 24 saat uçabiliyor. 41.000 feet yüksekliğe kadar tırmanabilen uçaklar sayesinde arazi engeli arkasında kalan karanlık noktalar da görülebiliyor. 

Konya 3. Ana Jet Üssü’nde düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel ve ABD'nin Ankara Büyükeçisi Francis Ricciardone katıldı. Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Akın Öztürk ise TSK envanterine giren HİK’in dünyanın en gelişmiş radarlarına sahip olduğunu söyledi.

İlk uçağın teslim alınması nedeniyle düzenlenen törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ise Türkiye’nin savunma sanayiinde birçok kritik eşiği açtığını söyledi. Envantere alınan Awacs'lar ile Türk Hava Kuvvetleri’nin gücünü daha da yükseğe çıktığını vurgulayan Gül, Awacs’ların çok sınırlı sayıda ülke tarafından kullanıldığına dikkat çekti. 

Ayrıca,  Tören sonrası fotoğraf çektirilirken, Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, sahneye çıkmayan ABD Büyükelçisini elleriyle işaret ederek çağırdı. Büyükelçi daha sonra sahneye çıkarak fotoğraf karesine girdi
<< Önceki Haber 'Barış Kartalı' sonunda envantere katıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER