Direksiyonda bilgisayar var

Bilgisayarlar otomobilin kontrolünü ele geçirdi. Yeni güvenlik sistemi, kaza öncesinde sürücü tepki vermezse devreye girip, aracı yavaşlatıyor.

Direksiyonda bilgisayar var

Trafik kazalarında önleyici ve koruyucu yeni nesil güvenlik sistemleri konusunda yapılan çalışmalar meyvelerini vermeye başladı. Otomotiv sektöründe devrim yaratacak bu sistemler sayesinde daha rahat ve keyifli bir sürüş sağlamanın yanı sıra aracın içindeki ve dışındakı kişilerin güvenliğinin artırılması amaçlanıyor. Yenilikçi güvenlik sistemlerini geliştirmek için çalışmalar yapan Volvo Car Corporation yeni nesil çarpma uyarı sistemi ile kazaları azaltmayı hedefliyor.
HAFIZAYA KAYDEDİYOR Volvo'nun son geliştirdiği güvenlik sistemi "Çarpışma Uyarı Sistemi", çarpışma olmadan önce haber vererek kaza yaşanmadan aracın durdurulmasını hedefliyor. Aracın durdurulmasının mümkün olmadığı durumlarda ise sistem, aracın hızını azaltıp duruş mesafesini kısaltarak oluşabilecek hasarı en az seviyeye indirgiyor. Sistem, arka taraftan çarpışmaları önleyerek, diğer araçtaki yolcuların öne fırlamaları ile oluşabilecek yaralanmaları ve maddi hasarı da engelliyor. CW'yi (Collision Warning with Brake Support-Fren Destekli Çarpışma Uyarı Sistemi) geliştirdi. Bu, arkadan çarpmaları önlemeye veya böyle bir çarpmanın etkilerini en aza indirmeye yardımcı olacak destek fonksiyonlarına sahip gelişmiş bir sistem. Yeni Volvo S80'de tanıtılan ve uzun mesafeli radar donanımına sahip olan bu sistem, 15 derecelik bir görüş mesafesi ile hareket eden ya da duran araçları hafızasına kaydediyor. Sistem başka bir araca arkadan yaklaşırken sürücünün tepki vermemesi durumunda ön cama yansıyan kırmızı ışık ve uyarı sesi ile devreye giriyor. Yakın bir zamanda otomobillerde görmeye başlayacağımız şu anda geliştirme aşamasındaki diğer sistemler şunlar: Driver Alert System (Sürücü Alarm Sistemi)' nde ani ve hatalı şerit değiştirme durumunda alarm sesi devreye giriyor. Böylece sistem sürücüyü göz kapakları kapanmaya başlamadan önce uyarıyor. Driver Alert Sistemi, yorgunluktan ileri gelen kazaları önlemede önemli avantajlar sağlıyor. Lane Departure Warning System (Şeritten Ayrılma Uyarı Sistemi)'nde yol, dikiz aynası üzerindeki bir kamera yardımı ile izleniyor. Şerit çizgilerinin dışına çıkması durumunda, düzeltme yapması için sürücü sesle uyarılıyor. KONTROL BİLGİSAYARDA Lane Keeping Aid System (Şerit Koruma Yardım Sistemi)'nde aracın şerit dışına çıkması durumunda sesli uyarı veriliyor. Eğer sürücü aracı rotasına geri döndürmek üzere direksiyon simidini çevirmezse, sistem derhal otomobili şeridine sokmak için kontrolü ele alıyor. Emergency Lane Asist System (Trafik Şeridi Acil Durum Destek Sistemi)'nde kamera ve radar kullanılarak otomobilin üzerine doğru gelen araçları izliyor ve uyarı veriyor. Sürücünün uyarı sinyaline zamanında tepki vermemesi durumunda sistem, otomobili şeridine sokmak için ilave direksiyon döndürme kuvveti uyguluyor. Sabah
<< Önceki Haber Direksiyonda bilgisayar var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER