Evrenin en yaşlı gökcismi bulundu

Bilim adamları, evrenin şu ana kadar tespit edilen en yaşlı gök cisminin 13.6 milyar yaşında olduğunu saptadı.

Evrenin en yaşlı gökcismi bulundu

Avustralyalı bilim adamları, evrenin şu ana kadar tespit edilen en yaşlı gök cisminin 13.6 milyar yaşında olduğunu saptadı.

"SMSS J031300.36-670839.3" şeklinde adlandırılan yıldızın yaşı, Avustralya Ulusal Üniversitesi'ndeki (ANU) bir grup astronot tarafından tespit edildi. Yapılan incelemelerden sonra, yıldızın evrenin en yaşlı gök cismi olduğu saptandı.

Ancak en yaşlı yıldız, yeni keşfedilmedi. Güney gökyüzünün fotoğrafik haritasında çok net olmasa da daha önce görüntülenen yıldız, geçmişte tespit edilen tüm gökcisimlerinden daha yaşlı. Samanyolu Galaksisi'nin bir parçası olan yıldız, dünyaya 6 bin ışık yılı uzaklığında.

Araştırmayı, ANU'da Astronomi ve Astrofizik Araştırma Bölümü'nde öğretim görevlisi olan Stefan Keller açıkladı. "Yıldızlar, zaman kapsülü gibi hareket ederler" diyen Keller, yıldızın yaşının 13.2 milyar olduğunu ifade etti.

Keller, güney gökyüzünün ilk dijital haritası projesi kapsamında SkyMapper adlı teleskop ile çok eski zamanlardan kalma yıldızları bulabildiklerini belirtti.
<< Önceki Haber Evrenin en yaşlı gökcismi bulundu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER