Göktürk-2 gerçekten Türkiye'nin uydusu mu?

Türkiye'nin uzaya fırlattığı son teknoloji Göktürk-2 uydusuyla kullanım hakları kimde? İşte iddiaların cevabı...

Göktürk-2 gerçekten Türkiye'nin uydusu mu?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi'nin yazılı soru önergesine verdiği cevapta bir İtalyan firmasının yükleniciliğinde üretilen Göktürk-1 uydusunun tasarım ve geliştirme faaliyetlerinin devam ettiğini, uydunun 2014 sonunda fırlatılmasının planlandığını ifade etti. 

Ergün ayrıca, Göktürk-2 projesiyle ilgili iddialara da cevap verdi ve projenin Milli Savunma Bakanlığı Ar-Ge ve Teknoloji Dairesi Başkanlığı sorumluluğunda yürütüldüğünü anlattı.

Uydu yapılırken herhangi bir ülkeyle hükümetler arası anlaşma yapılmadığını ifade eden Ergün, uydunun üretilmesinden sorumlu olan TÜBİTAK (UZAY) - TUSAŞ İş Ortaklığı'nın, Türkiye'de bulunmayan ürün ve hizmetleri kendi mevzuatları çerçevesinde satın aldığını belirtti.  

Göktürk-2 uydusunun en önemli özelliğinin yüksek yerlilik oranı olduğunu belirten Ergün, TÜBİTAK'ın, Göktürk-2'nin yerlilik oranının donanımlarda yüzde 80, yazılımlarda yüzde 100 olduğunu tespit ettiğini kaydetti. 

Nihat Ergün, Göktürk-2 Projesi kapsamında diğer ülkelerle herhangi bir anlaşma gerçekleştirilmediğini belirterek, uydunun kullanım haklarının tümüyle Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ait olduğunu vurguladı.

AA
<< Önceki Haber Göktürk-2 gerçekten Türkiye'nin uydusu mu? Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER