Tsirnik ahalisi Türkçe dersini geri istiyor


Makedonya'nın doğu bölgesinde Maleşevo dağları eteklerinde, Pehçevo Belediyesine bağlı bir köy olan Tsrnik'te halk Türkçe derslerini geri istiyor.

Çoğunluğunu Türklerin oluşturduğu ve 200-250 hanenin yer aldığı Tsırnik köyü sakinleri uzun yıllardır seçmeli ders olarak verilen Türkçenin müfredattan kaldırılmasının da hüznünü yaşıyorlar. Dersin neden kaldırıldığı konusunda kendilerine herhangi bir bilginin verilmediğini ifade eden köy sakinleri, çocuklarının Türkçe öğrenmelerinin tek yolunun da böylece kapandığını dile getiriyorlar. 8. sınıf öğrencisi Adelisa Citanova, 9. sınıf öğrencisi Özlem Kanturova, 9. sınıf öğrencisi Sabrina Mingarova, 8. sınıf öğrencisi Adisa Fezova ve 7. sınıf öğrencisi Anel Oşafov, "Seçmeli olarak okutulsa da bundan çok memnunduk ve bunun devam ettirilmesini istiyoruz. Bizim gibi bizden sonra gelecek nesillerin de kısmen unuttukları Türkçe dilini yeniden güzel bir şekilde öğrenmelerini istiyoruz ve bunun yararlı olacağını düşünüyoruz. Yetkililerden Türkçe dersinin seçmeli de olsa haftada üç saat olarak yeniden programa dahil edilmesini talep ediyoruz." ifadelerini kullandılar. Ana dilleri olan Türkçeyi daha etkili kullanabilmeleri için okul dışında kursların da düzenlenebileceğini söyleyen öğrenciler, bu konuda yetkililerin adım atmasını beklediklerini ifade ettiler.

Türk Bairi Derneği Başkanı Yahya Oçov, özellikle ülkedeki Türk partilerinin Doğu Makedonya ile daha yakından ilgilenmelerini istedi. Oçov, Üsküp, Gostivar gibi merkezlerden bizi ayrı tutmasınlar. Bu bölgede de Türk nüfusu var." dedi. Türkçe derslerinin kaldırılmasına tepki gösteren Oçov, "Büyük uğraşlar sonucu bu hakkı kazanmışken yeniden kaldırılması bizi üzdü. Burada çoğunlukta yaşayan bir Türk nüfusu var ve seçmeli de olsa kendi dilini gerektiği gibi öğrenmek herkesin hakkıdır." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Tsirnik ahalisi Türkçe dersini geri istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER