Çorlu faciası davasında altı yıl sonra karar çıktı

Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde yedisi çocuk 25 kişinin öldüğü tren kazasına ilişkin davada karar altı yıl sonra çıktı..Davada dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, Taşımacılık Müdürü Veysi Kurt yargılanmadı. 13 sanıktan 4'ü için beraat kararı verildi.

SHABER3.COM

Tekirdağ Çorlu’da 8 Temmuz 2018’de meydana gelen ve 7’si çocuk 25 kişinin hayatını kaybettiği , 300’den fazla kişinin de yaralandığı tren katliamına ilişkin davada karar çıktı


Duruşma öncesi CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in de katılımıyla ‘adalet yürüyüşü’ düzenlendi.

13 sanıklı davanın 20’inci duruşması, mahkeme salonuna çevrilen Çorlu Halk Eğitim Merkezi’nde görüldü.

İlk olarak sanıklara son söz verildi. Sanıklar, beraat talep etti.

20 dakika aranın ardından hükümler açıklandı.

Sanıklar hakkında verilen hapis cezaları şöyle:

Dönemin TCDD Birinci Bölge Müdürü Nihat Aslan'a 15 yıl,

Mühendis Tevfik Baran Önder taksirle ölüme sebep olmaktan 10 yıl hapis cezası verildi.


Bakım Servis Müdürü Mümin Karasu'ya verilen 21 yıl hapis cezası adli sicilden dolayı takdir indirimi ile 17 yıl 6 ay hapis cezasına düşürüldü.

TCDD Birinci Bölge Bakım Müdür Yardımcısı Nizamettin Aras'a 8 yıl 4 ay,

Bakım Servis Alanlarından Sorumlu Müdür Yardımcısı Levent Meriçli'ye verilen 11 yıl hapis cezası adli sicil kaydına göre takdir indirimi ile 9 yıl 2 aya indirildi.

Demir Yolu Bakım Müdürü Turgut Kurt 16 yıl hapis cezası verildi.

TCDD mühendisi Deniz Parlak 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Mühendis Kubilay Başkaya'ya 9 yıl 2 ay hapis cezası verildi.

Çerkezköy Yol Bakım ve Onarım Şefi Özkan Polat'a verilen 11 yıl hapis cezası 'bilinçli taksirle ölüme sebebiyet verme' suçundan önce 16 yıla, ardından da adli sicil indirimi uygulanarak 13 yıl 9 ay hapis cezasına indirildi.

Davada dönemin TCDD Genel Müdürü İsa Apaydın, Taşımacılık Müdürü Veysi Kurt yargılanmadı. 13 sanıktan 4'ü için beraat kararı verildi.

ÖDÜLLENDİRİLENLER

Veysi Kurt, TCDD Taşımacılık Genel Müdürü görevindeydi, kazadan tam 14 ay sonra TCDD Genel Müdürü oldu.

İsa Apaydın, TCDD İşletmesi Genel Müdürü ve Yönetim Kurulu Başkanıydı,21/B Usulüyle 1,6 milyarlık ihale verildi.

Ne olmuştu?
Uzunköprü-İstanbul seferindeki yolcu treni 8 Temmuz 2018’de Çorlu yakınlarında devrilmişti. Kazada yedisi çocuk 25 kişi yaşamını yitirmiş, 340 kişi yaralanmıştı.

İddianamede, ‘kazanın meydana gelmesinde asli kusurlu’ bulunduğu gerekçesiyle sanıklar Turgut Kurt, Özkan Polat, Çetin Yıldırım ve Celaleddin Çabuk’un ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olmak’ suçundan iki ile 15 yıl arasında hapisle cezalandırılması istenmişti.

Çorlu başsavcılığınca 9 Eylül’de alınan bilirkişi raporları ve değerlendirme neticesinde soruşturmanın genişletilmesine ve dokuz kişiye daha dava açılmasına karar verilmişti.

Facianın tek tutuklu sanığı dönemin Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) 1’inci Bölge Demiryolu bölge bakım müdürü Mümin Karasu hakkında tahliye kararı verilmişti.

13 sanıklı davanın karar çıkması beklenen 29 Şubat tarihli duruşması sanıkların son savunmalarının alınmadığı gerekçesiyle 25 Nisan 2024’e ertelenmişti.
<< Önceki Haber Çorlu faciası davasında altı yıl sonra karar çıktı Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER