Türk Akımı dondu; Rusya, Ukrayna ile anlaşıyor

Türk Akımı dondu; Rusya, Ukrayna ile anlaşıyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 1 Kasım 2014'de Ankara ziyaretinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı görüşme sonrası açıkladığı Türk Akımı doğalgaz boru hattı projesi ile ilgili görüşmeler askıda. Geçici hükümetin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Rus haber ajansı Sputnik'e yaptığı açıklamada proje ile ilgilenmediklerini, 1 Kasım seçimleri sonunda oluşacak hükümetin konuyu ele alabileceğini belirtti.

Rusya'nın doğalgazda yüzde 10,25'lik indirimi fiilen uygulamaması ve Türk Akımı anlaşmasının ön şartı olarak sunması projenin ilerlemesini engelledi. Ankara da önce indirim sonra anlaşma diyor. Kendisinin 2,5 aylık bir dönem için iktidarda olduğunu hatırlatan Bakan, "Bu tür anlaşmalar bu sürede meclisten geçemez. Bu sürede bizim adım atmamız söz konusu değil." dedi.

Rusya'nın Türkiye'ye şartsız indirim vermesi gerektiğini ifade eden Bakan Alaboyun, "Yani yüzde 10.25 indirimi işte Türk Akımı'na başlayalım, ondan sonra bu indirimi yaparız şeklinde bir tavırları var. Biz Türkiye olarak da bunu kabul etmeyiz, edemeyiz. Bu anca öyle bir görüşmenin başlangıcı olabilir, yani indirim yapılır ondan sonra bu görüşmeler, gelin bakalım nasıl olacak, ne yapacağız, proje nasıl gerçekleşecek bunu görüşmeye başlarız. Onlar görüşmeye başlansın şeklinde bir tavra sahipler." eleştirisi getirdi.

2019 SONRASI UKRAYNA ÜZERİNDEN SEVKİYAT DEVAM EDEBİLİR

Türk Akımını, Ukrayna ile transit anlaşmasının sona ereceği 2019 sonuna kadar yetiştirmeye çalışan Moskova zamanın daralması nedeni ile alternatif çalışmaları hızlandırdı. Gazprom Başkanı Aleksey Miller 2019 sonrası Ukrayna üzerinden transit geçişin devam edeceğini söyledi. Viyana'da Avrupa Komisyonu Başkanı Maros Sefcovic'le görüşmelerinin ardından açıklamada bulunan Miller, "Biz Ukrayna üzerinden sevkiyatın duracağı yönünde bir açıklamada bulunmadık. Moldova gibi ülkelere doğalgaz en azından Ukrayna üzerinden gitmeye devam eder. Bu 2019 sonrası önemli miktarda doğalgazın Ukrayna üzerinden sevkiyatının yapılacağı anlamına geliyor…" dedi.

RUSYA KIŞ DÖNEMİ İÇİN UKRAYNA'YA İNDİRİME HAZIR

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak da yaptığı açıklamada önümüzdeki iki çeyreklik dönemlerde Ukrayna'ya indirimli doğalgaz vermeye hazır olduklarını söyledi. Viyana'da yapılan görüşmeleri değerlendiren Bakan, kış paketi ve transit doğalgaz geçişi konusunda anlaşma sağladıklarını ifade etti.

Rusya, Ukrayna ve AB'nin taraf olduğu üçlü protokole göre Rusya, Ukrayna'nın depolaması için 2 milyar metreküp doğalgaz verecek. Ukrayna ödemeyi AB'nin vereceği 500 milyon dolarlık finansmanla yapacak. Üçlü anlaşmanın önümüzdeki hafta imzalanması bekleniyor.

Rusya'nın Ukrayna için önerdiği fiyatın bin metreküp için 252 dolar civarında olacağı tahmin ediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Türk Akımı dondu; Rusya, Ukrayna ile anlaşıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER