Türkiye, 181 Afgan mülteciyi sınır dışı etti


Avrupa'ya gitmek için Türkiye'ye giden Afgan mültecilerden 181 kişinin, sınır dışı edilerek tekrar Afganistan'a gönderildiği bildirildi.

Başkent Kabil Uluslararası Havaalanı Emniyet Müdürü General Hak Nevaz Hakyar basına yaptığı açıklamada, Türkiye üzerinden Avrupa'ya gitmek isteyen 181 kişilik grubun AK Parti hükümeti tarafından yakalanıp Afganistan'a geri gönderildiği ifade edildi. Sınır dışı edilenler arasında Pakistan vatandaşların da olduğu kaydedildi.

Sınır dışı edilen Afgan mültecilerin ülkeye gönderilmeden önce Türk hükümeti tarafından kendilerine herhangi bir bilgilendirme yapılmadığını aktaran Hakyar, söz konusu mültecilerin Aryana Havalları ile İstanbul'dan Afganistan başkenti Kabil'e gönderildiğini açıkladı.

Sınır dışı edilenlerden Afganistan'a döndükten sonra basına konuşan Muhammet Latif isimli vatandaş, "Kaçakçıyla Afganistan'dan Avrupa'ya gitmek için 4 bin dolara anlaşmıştık. Ama Türkiye'de yakalandık. Kaçakçı ortadan kaybolmuştu. Polisler bizleri içeriye attı. 3 ay hapisteydik. Hapisteyken bize yemek vermemeleri bir yana, işkence de ediyorlardı." iddiasında bulundu.

Öte yandan Birleşmiş Milletler'in Mülteciler Yüksek Komiserliği yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, geçen seneye göre bu sene Afgan mültecilerin sayısının üçe katlandığına dikkat çekildi. Ayrıca bu yılın ilk 9 ayında 44 ülkedeki mültecilerin yüzde 19'unun Afganlardan oluşturduğunu belirtildi. 124 Afgan mültecinin ise batı ülkelerinden vatandaşlık talebinde bulunduğu aktarıldı. CİHAN
<< Önceki Haber Türkiye, 181 Afgan mülteciyi sınır dışı etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER