Tusk: Türkiye ile yapılacak anlaşma, tüm AB üyelerince kabul edilebilir olmalı


AB Konseyi Başkanı Doland Tusk, mülteci krizinin çözülmesi karşılığında Türkiye ile yapmak istedikleri anlaşmanın tüm AB üyeleri tarafından kabul edilebilir olması gerektiğini söyledi. Tusk, bu konuda 'temkinli' şekilde iyimser olduğunu fakat temkin kısmının ağır bastığını belirtti.

Bugün başlayacak AB Zirvesi'nde Türkiye ile işbirliğini daha da güçlendirilmesi konusunu ele alacaklarını ifade deen Donald Tusk, "Pazarlıklar yoğunlaştıkça daha zor konulara giriyoruz." dedi. Müzakereleri üç temel prensibe bağlı olarak yürüttüklerini dile getiren Tusk, "İlk olarak anlaşma 28 üye ülkenin tamamı için kabul edilebilir olmalıdır. Büyük ya da küçük olmaları fark etmez." dedi.

Donald Tusk, anlaşmanın ayrıca AB hukukuna ve uluslararası hukuka uygun olması ve mülteci krizinin çözümüne etkin şekilde katkı sağlayacak şekilde olması gerektiğini belirtti. Tusk, pazarlıkları soğukkanlı bir şekilde sürdürerek birlikte hareket etmeleri durumunda başarıya ulaşabileceklerini söyledi. Tusk, "Temkinli şekilde iyimserim ama açıkça söylemek gerekirse iyimserden daha fazla temkinliyim." ifadelerini kullandı.

AB üyelerinden Kıbrıs Rum Kesimi'nin Türkiye tam üyelik müzakerelerinde 5 yeni faslın açılmasına karşı olduğu biliniyor. Ayrıca bazı ülkelerin Türk vatandaşları için bu yıldan itibaren Avrupa'ya vizesiz seyahat imkanı sağlanmasına itiraz ettikleri kaydediliyor. CİHAN
<< Önceki Haber Tusk: Türkiye ile yapılacak anlaşma, tüm AB üyelerince... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER