Vali Kahraman: 21 kayıp Afgan çocuktan bazılarının yeri tespit edildi

Vali Kahraman: 21 kayıp Afgan çocuktan bazılarının yeri tespit edildi

Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, basında yer alan ve kayıp oldukları iddia edilen 21 Afgan çocuk ile ilgili açıklamalarda bulundu. Çocukların bazılarının yerlerinin tespit edildiğini söyleyen Vali Süleyman Kahraman, çocukların bulunması için gerekli çalışmaların yapıldığını belirtti.

Ülkelerindeki baskı ve savaştan kaçarak İzmir'e gelen ve yaşları 12 ile 17 arasında değişen 21 Afgan çocuk, Aile ve Sosyal Politikalar İzmir Müdürlüğü ekipleri tarafından Nisan ayında koruma altına alınmış ve buradan da 23 Temmuz'da Erzincan'daki Çocuk Destek Merkezi'ne gönderilmişti.
Erzincan'da Çocuk Destek Merkezine yerleştirilen çocuklardan 4'ü iki gün sonra 25 Temmuz 2015 günü merkezden kaçtıktan sonra geri kalan 17 çocukta 29 Temmuz 2015 tarihine kadar değişik zamanlarda yerleştirildikleri Çocuk Destek Merkezinden kaçtı. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından olayın polise bildirilmesi üzerine emniyet ekipleri tarafından çalışma başlatılmıştı.

Emniyet güçleri tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında çocukların bazılarının sosyal medya üzerinden yerlerinin tespit edildiğini söyleyen Erzincan Valisi Süleyman Kahraman şunları söyledi: "Kaybolan 21 Afgan çocuk ile ilgili olarak Valilik olarak bir kaç kez açıklama yaptık. Bu hadiseyi açıklığı kavuşturmaya çalıştık. Kaybolduğu iddia edilen, kaybolduğu söylenen 21 Afgan çocuk uluslararası hukukta 'Refakatsiz çocuk' olarak tarif ediliyor. Bunlar İzmir'den Temmuz ayında ilimize gönderildi. Çocuklar Aile ve sosyal Politikalar Müdürlüğümüze bağlı Çocuk Destek Merkezinde topluma kazandırılması amacıyla gerekli faaliyetler yürütülüyor. Bu çocuklara yönelik sosyal ve kültürel faaliyetler yürütülürken bu çocuklar gizlice bulundukları binadan çarşaf sarkıtılarak izinsiz olarak gitmişlerdir. Bununla ilgili gerek emniyet gerekse jandarma ekiplerine bilgi verildi. Gerekli çalışmalar yapılıyor. Bunlar yaş itibariyle çocuk değiller aslında fiziki olarak en küçüğü 15 yaşında en büyüğü de 20'li yaşlarda. Bunların amacı aslında o zamanda bizim burada kalmak istemiyorlardı. Özellikle Avrupa ülkelerine gidip orada ailelerine yardımcı olmak, destek olmak ve çalışmak amacıyla gitmek istediler. Biz burada kendileri için çeşitli sosyal aktivite yaptık fakat kendilerini burada tutmaya yeterli olmadı. Biz bunların buradan gitmelerine rıza göstermiş değiliz.

Çocukların bulunduğu merkez yüksek güvenlikli bir yer değil daha yeni bir merkezdi tabi. Bu çocukların bir kısmının Türkiye'de bir kısmının Avrupa ülkelerinde olduğu sosyal medya hesaplarından belirlenmiştir. Bununla ilgili araştırmalar devam etmektedir. İddia edildiği gibi IŞİD ve benzeri bir örgüte gitmeleri mümkün değil. Çünkü çocuklar özellikle bu terör olaylarından kaçarak gelen çocuklar. Yaşları itibariyle de kendilerini örgüte kaptıracak kadar küçük çocuklar değil. Burada kalmaya devam eden çocukların bir kısmı burayı sevmişler burada kalmak istiyorlar, hatta burada iş sahibi olmak istiyorlar. Bir kısmı da Avrupa ülkelerine kaçıp orada çalışarak sosyal durumlarını düzeltip ailelerine yardımcı olmak istiyorlar. Belki de ilerde ailelerini de Avrupa ülkelerine götürmek isteyen insanlar. Daha önceden kaçan 4 çocuk vardı onlar bulundu. Onları göçmen kaçakçılığı suçundan götüren kişide yakalandı ve şuan cezaevinde." CİHAN
<< Önceki Haber Vali Kahraman: 21 kayıp Afgan çocuktan bazılarının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER