3. Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu

3. Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu -Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Göksan: -Kıbrıs Türklerine halen uygulanmakta olan ambargoları ekonomik soykırım olarak değerlendiriyoruz -Adadaki zenginliklere Rumların tek başına


MERSİN (A.A) - Kıbrıs Türk Kültür Derneği Genel Başkanı Ahmet Göksan, Kıbrıs Türklerine halen uygulanmakta olan ambargoları ekonomik soykırım olarak değerlendiriyoruz dedi.
     Kıbrıs Türk Kültür Derneğinin Mersin, Çağ ve Çukurova üniversitelerinin işbirliğiyle düzenlediği 3. Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Prof. Dr. Uğur Oral Konferans Salonunda başladı.
     Kıbrıs Türk Kültür Derneği Başkanı Ahmet Göksan, sempozyumun açılışında, Kıbrıs adasının 9 bin yılık tarihi boyunca, sürekli değerli bir konumda olduğunu ifade etti.
     Adanın tarihin beli dönemlerinde alınıp satıldığını hatırlatan Göksan, Bölgenin ötesinde dünyaya egemen olmak isteyen büyük güçlerin stratejik olan bu adaya sahip olmak istemelerinin temelinde, adanın tarihin beli dönemlerinde adeta bir mal gibi alınıp satılması yatıyor diye konuştu.
    
     -AB, Kıbrıs Rumlarının yasaları çiğneyerek üye olarak almıştır-
    
     Göksan, Kıbrıs adasına egemen olma isteğinin altında yatan en büyük nedenin, adanın çevresinde bulunan yeraltı zenginlikleri olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Adadaki zenginliklere Rumların tek başına sahip olmak istemeleri yürürlükte olan uluslararası hukuk kuralarına aykırıdır. Adada egemen unsur olan Türklerin de eşit düzeyde haklarının olduğunun bilinmesi gerekiyor. Uzun süredir uluslararası toplumun gözetiminde yapılan çözüme ilişkin görüşmelerde, ne yazık ki sonuç alınamamıştır. AB, Kıbrıs Rumlarının yasaları çiğneyerek üye olarak almıştır. Kıbrıs Türklerine halen uygulanmakta olan ambargoları ekonomik soykırım olarak değerlendiriyoruz.
     MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ise, Kıbrıs ile uyumsuzlukların giderilmesi için akademik bir platformda konunun tartışılmasının, olasılıkların değerlendirilmesinin, siyasal karar alıcıların seçeneklerini artıracağını söyledi.
     Açılış konuşmalarının ardından Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Kudret Özersay 44 Yıllık Tüketilmiş Kıbrıs Müzakereleri: Yeni bir Vizyon Şart adlı bir konferans verdi.
     İki gün sürecek olan sempozyumun açılışına Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kibar, Çağ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Çetin Bedestenci ve yerli ve yabancı çok sayıda bilim adamı katıldı.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi/Zuhal Uzundere Kocalar
     Yayıncı: A. Fatih Tekcan
<< Önceki Haber 3. Uluslararası Kıbrıs Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER