Arap baharı sonrasında değişen Ortadoğu

Arap baharı sonrasında değişen Ortadoğu -GASAM Başkanı Şahin: -Dünyanın ağırlık merkezi doğal bir akışla yön değiştiriyor. Tahterevallinin batı tarafı alçalırken doğu tarafı yükseliyor -Lambadaki cin uyanmış, bu coğraf


GAZİANTEP (A.A) - Zerin Özdilek - Güney Asya Stratejik Araştırmalar Merkezi (GASAM) Başkanı ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Ali Şahin, dünyanın ağırlık merkezinin doğal bir akışla yön değiştirdiğini, tahterevallinin batı tarafı alçalırken doğu tarafının yükseldiğini belirtti.
     Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Arap Baharı sonrası İsrail kışını iklimleyecek en önemli süreçlerden birinin Ortadoğuda Avrupa Birliği benzeri ekonomik ve siyasi anlamda bütünleşmiş sınırsız bir Ortadoğuya doğru atılacak adımlar olacağını aktardı.
     Değişen ve özgürleşen Arap coğrafyası bir süre sonra aynı dili konuşan, aynı dine inanan ve aynı kültürü yaşayan parçalanmış 22 Arap ülkesiyle daha ne kadar hayatta kalabileceğini sorgulayacak ve 100 yıl önce uyutuldukları hipnozdan uyanacaklar diyen Şahin, Çok uzak değil, Allahın izniyle yakın bir gelecekte bir sabah yeryüzü, sınırları olmayan bir Ortadoğuya uyanacak değerlendirmesinde bulundu.
     Bunlar gerçekleştiğinde, İstanbuldan Kudüse oradan Mekke ve Hartuma, Kahireden İslamabada, İstanbuldan Gaziantepe gider gibi gidileceğine ifade eden Şahin, Bu coğrafyada her bir İslam beldesi medinetüsselam yani barış ve huzur kenti olacaktır. Lambadaki cin uyanmış, bu coğrafya üzerindeki 100 yıllık kara büyü bozulmuştur diye konuştu.
    
     -İslam alemi Obamadan çok fazla bir şey beklemesin
    
     Şahin, Obamanın İsrailin Gazze saldırıları üzerine açtığı şemsiyenin İslam aleminin Obamadan çok fazla bir şey beklememesi gerektiği yönünde önemli bir sonuç ortaya koyduğunu ifade ederek, şunları anlattı:
     Kimse Obamanın İsraile ve Amerikadaki Yahudi lobilerine rağmen seçildiğini aklına bile getirmesin. Obama İslam alemi için bir Bush kadar yıkıcı olmayacaktır belki. Ancak kimse Obamadan Alem-i İslamın menfaatlerini İsrailin menfaatlerine tercih etmesini de beklemesin.
     Son birkaç yıldır ekonomik ve siyasi göstergelerin yeryüzünün bütünüyle bir dönüşüm sürecine girdiğini gösterdiğini belirten Şahin, dünyanın ekonomik ve siyasi dengelerinin yer değiştirdiğini vurguladı.
     Reaganın ekonomi danışmanlığını yapmış, Ekonomik Strateji Enstitüsünün kurucusu ve başkanı Amerikalı tanınmış ekonomist Clyde Prestowitzin öngörüsüyle güç ve zenginlik batıdan doğuya büyük bir göç halinde diyen Şahin, şunları kaydetti:
     Amerika yeryüzünde hegemonyasını yavaş yavaş kaybediyor. Dünyanın ağırlık merkezi doğal bir akışla yön değiştiriyor. Tahterevallinin batı tarafı alçalırken doğu tarafı yükseliyor. Geleceğin doğudan yükselmeye başladığı bir süreç yaşıyoruz. Şimdi soru İslam aleminin kendini bu yeni sürece nasıl hazırlayacağı sorusudur. Başta İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) olmak üzere İslam coğrafyasının gündemine alarak masasında çalışması gereken gelecek planlaması bu yönde olmak zorundadır.
    
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Arap baharı sonrasında değişen Ortadoğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER