Fransız Belgelerinde Ayntabın İşgali paneli

Fransız Belgelerinde Ayntabın İşgali paneli -Mimarlar Odası Şube Başkanı Severoğlu: -Fransa, Gazianteplilerden özür dilemeli ve savaş tazminatı ödemelidir -Emekli Korgeneral Dursun Bak: Antep harbi bu belgeler ışığında


GAZİANTEP (A.A) - Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Fransa, Gazianteplilerden özür dilemeli ve savaş tazminatı ödemelidir dedi.
     Gaziantep Kulübünün Antepe Gazi unvanı verilişinin 92. yıl dönümü dolayısıyla düzenlediği Fransız Belgelerinde Ayntabın İşgali konulu panel, Gaziantep Ticaret Odasında (GTO)gerçekleştirildi.
     Gaziantep Kulübü Başkanı Ufuk Ekinci, panelin açılışında yaptığı konuşmada, Fransız arşivlerinden alınan 3 bine yakın belgenin Gaziantepe getirildiğini ve bazılarının tercümesinin yapıldığını belirtti. Belgelerin Gaziantep tarihi için önemli olduğunu ifade eden Ekinci, katkı sağlayanlara teşekkür etti.
     Panele konuşmacı olarak katılan Emekli Korgeneral Dursun Bak ise geçmişte verilen mücadelenin genç nesiller tarafından doğru bilinmesinin önemine dikkati çekti.
     Yaklaşık 4 yıl önce Antep Savunmasının panorama tekniği ile gelecek kuşaklara anlatılması düşüncesinden yola çıktıklarını ve bu amaçla bir müze oluşturmayı planladıklarını aktaran Bak, müzenin bazı sebeplerle gerçekleştirilemediğini ancak getirilen belgelerin tercümelerinin yapılarak kitaplaştırılacağını söyledi.
     Bu kapsamda Fransadan 2 bin 812 belge getirildi. Dokümanların içeriği aynen ele alındı, hiç bir ilave yapılmadı diyen Bak, o dönemde yaşanan olayların dönemin şartlarıyla değerlendirilmesini istedi.
    
     -Tarihte eşine az rastlanır bir halk savunması
    
     Fransız belgelerine göre 1920li yıllarda Gaziantepin nüfusunun 80 bin dolayında olduğunu ve bu nüfusun da yüzde 30unun gayri Müslimlerden oluştuğunun görüldüğünü ifade eden Bak, şunları kaydetti:
     Evet o dönemde iyi savaşmışız, yürekli savaşmışız ama bilin ki bize o şartlarda yardım çok gelmiş ve yardımları bizzat Mustafa Kemalin organize ettiğini söylemek istiyorum. Antep Savunması, tarihte eşine az rastlanır bir halk savunması olmuştur. Bu belgelerde halkın kahramanlığı açıkça anlatılıyor. Bu da bizim için gurur vericidir. Antep harbi bu belgeler ışığında yeniden daha gerçekçi yazılacak.
     Mimarlar Odası Başkanı Sıtkı Severoğlu da, Fransızların çocuk kadın demeden halka zulüm ettiklerini ve kullanılması insanlık suçu olan silah kullandıklarını belirtti.
     Uluslararası anlaşmalara göre Fransızların bu yaptıklarından dolayı insanlık suçu işlediğini öne süren Severoğlu, Fransa, Gazianteplilerden özür dilemeli ve savaş tazminatı ödemelidir diye konuştu.
    
     -Yiğitlik dolu mücadele-
    
     Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Bölüm Başkanı Doç. Dr. Celal Pekdoğan ise Antepin İngilizlerden sonra Fransızlar tarafından işgali üzerine Mustafa Kemalin Fransaya telgraf çekerek, kentten çekilmelerini istediğini aktardı. Pekdoğan, Antepteki yapılan bütün savaşların, o gün çizilmiş krokilerinin Genelkurmayda bulunduğunu vurguladı.
     Antep teslim olmamış, düşmüştür diyen Pekdoğan, bunun Fransız belgelerinden de açık bir şekilde anlaşıldığını ifade etti.
     Antepe yiğitlik dolu mücadelesi üzerine Gazi unvanı verildiğini hatırlatan Pekdoğan, Atatürkün bu konuyla ilgili Gaziantep ve Gaziantepliler cidden bütün Türkiyenin en bahtlısıdır. Kurtuluş Savaşında yalnız Gaziantepe Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından Gazi unvanı verilmesinin elbette sebepleri vardır. En kavi zannedilen düşman ordusunun çok üstün ve donanımlı kuvvetlerinden, kutsal yurtlarını kahramanca kurtarmış olmaları, işte bu onlara manevi bir pırlanta kıymetinde, şimdi taşıdıkları unvanı vermiştir demiştir. Şimdi işte o nedenle salonda herkeste mavi pırlanta görüyorum, bu manevi pırlanta sonsuza dek... diyerek gözyaşlarını tutamadı.
     Dr. Abdulkadir Tanrıverdi de Fransız belgelerin çevirisi ile ilgili yapılan incelemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu.
     Panele, AK Parti Milletvekili Halil Mazıcıoğlu, CHP Milletvekili Mehmet Şeker, Garnizon Komutanı Tuğgeneral Kahraman Güneş, Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Erdem Gültekin
<< Önceki Haber Fransız Belgelerinde Ayntabın İşgali paneli Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER