Geçmişten günümüze Bitinya sergisi

Geçmişten günümüze Bitinya sergisi -AB-Türkiye Kültürler Arası Diyalog Hibe Programı kapsamında Bitinya Bölgesinin tarihi eserlerinin fotoğraflarının bulunduğu sergi, Kocaeli Müzesinde açıldı


KOCAELİ (A.A) - AB-Türkiye Kültürler Arası Diyalog Hibe Programı kapsamında hazırlanan ve Bitinya Bölgesinin tarihi eserlerinin fotoğraflarının yer aldığı Geçmişten günümüze Bitinya sergisi sergisi, Kocaeli Müzesinde açıldı.
     Serginin açılışında konuşan Kocaeli Müze Müdürü İlksen Özbay, projenin, AB-Türkiye Kültürler Arası Diyalog Hibe Programı kapsamında, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı koordinasyonunda Bolu, Düzce, Sakarya ve Kocaeli müzelerinin katılımlarıyla hazırlandığını kaydetti.
     Projenin amacının kültürel miras alanında araç ve ağ modelleri konularında kurumlar arası tecrübe paylaşımını sağlamak olduğunu anlatan Özbay, bu projeyle Türkiye ve AB üye ülkelerde yer alan müzeler arasında, kültürel diyalog ve anlayışın teşvik edileceğini bildirdi.
     Özbay, Bitinya döneminden kalma ve bölgedeki müzelerde bulunan eserlerin, kısa tanıtım filmleri ve broşürlerle bölge halkına ve müzeyi ziyaret eden turistlere tanıtılacağını ifade ederek, .
     Proje ortaklarından Yunanistandaki Piraeus Bank Kültür Vakfı Genel Müdürü Aspasia Louvi de Yunanistanda sergi için hazırlık yaptıkları sırada Türkiyedeki meslektaşlarıyla iş birliği yapabileceklerini fark ettiğini anlatarak, Türkiyeye geldiklerinde de 2 gün süreyle bölgedeki müzeleri gezdiklerini kaydetti.
     Faklı kökenlere sahip olmalarına rağmen uzun ve ortak tarihlerinin bulunduğunu fark ettiklerini dile getiren Louvi, iş birliğinin devam edeceğini söyledi.
     Konuşmaların ardından Kocaeli, Sakarya, Konuralp ve Bolu müzelerinde sergilenen Bitinya dönemine ait eserlerin fotoğraflarının yer aldığı sergi, Kocaeli Vali Yardımcısı Abdullah Etil, Özbay ve Louvi tarafından kurdele kesilerek açıldı.
     M.Ö. 1200-700 yılları arasında Trakyalı halklarının yurdu olarak anılan Bitinya Bölgesi, Anadolunun kuzey batısında bugünkü Kocaeli Yarımadasında yer alan ve genel olarak Kocaeli, Yalova, Bursa, Bilecik, Sakarya, Düzce, Bolu ve Zonguldak illerinin içinde kaldığı bölge olarak kabul edilir.
    
     Muhabir: Necdet Doğruyol
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Geçmişten günümüze Bitinya sergisi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER