Güvenli Gelecek İçin Kayıtlı Ekonomiye Geçiş

Güvenli Gelecek İçin Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Süreci paneli -Gelir İdaresi Daire Başkanı Gözübüyük: Türkiyede kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012 yılı itibarıyla yüzde 27,2 olarak ölçülmüştür


GAZİANTEP (A.A) - Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Daire Başkanı Faruk Gözübüyük, Türkiyede kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012 yılı itibarıyla yüzde 27,2 olarak ölçülmüştür dedi.
     Gözübüyük, Gaziantep Ticaret Odasında (GTO) düzenlenen Güvenli Gelecek İçin Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Süreci konulu panelde yaptığı konuşmada, önümüzdeki yılların gündeminin kayıt dışı ile mücadele olacağını belirtti.
     Kayıt dışı ile mücadelede tüm kesimlerin desteği ve katkısının önemli olduğunu ifade eden Gözübüyük, yaşanan bu sorunun haksız rekabete ve gelir dağılımında adaletsizliğe neden olduğunu vurguladı.
     Türkiyede kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012 yılı itibarıyla yüzde 27,2 olarak ölçülmüştür diyen Gözübüyük, şunları kaydetti:
     2002de yüzde 32,4 olarak ölçülen kayıt dışı ekonomi büyüklüğü 2012de yüzde 27,2ye gerilemiştir. Bu çerçevede 10 yıl içerisinde yüzde 5,2 puanlık azalmadan bahsedebiliriz. Avrupa Birliği (AB) ortalaması ise yüzde 19,2dir. AB üyesi olmayan ülkemiz, kayıt dışı ekonomi konusunda AB üyesi Bulgaristan, Romanya, Litvanya ve Estonyadan bir adım öndedir. Amacımız, 2023e kadar AB ortalamasını yakalamak, mümkünse daha da gerilere çekmek.
     Dünyanın 20 büyük ekonomisinden biri olan Türkiyenin, kayıt dışı ekonomide 2011 yılı rakamlarına göre 17nci sırada bulunduğuna dikkati çeken Gözübüyük, Bu çerçeveden bakıldığında ülkemiz Brezilya, Rusya ve Meksikadan daha iyi durumda diye konuştu.
     Moderatörlüğünü Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Meclis Başkanı Abdulkadir Konukoğlunun yaptığı panelde, Gaziantep Yeminli Mali Müşavirler Odası Başkanı Ferit Zirek ve Gaziantep Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Mehmet Nabioğlu da sunum yaptı.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek / Ahmet Caner Baysal
     Yayıncı: Orhan Topal
<< Önceki Haber Güvenli Gelecek İçin Kayıtlı Ekonomiye Geçiş Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER