Kozanlı meddahlar projesi final gösterisi yapıldı

Kozanlı meddahlar projesi final gösterisi yapıldı -Etkinlik kapsamında tiyatro ve sinema oyuncusu Ahmet Yenilmez Kültür ve Turizm Bakanlığınca desteklenen Kınalı Kuzular oyununu sahneledi


ADANA (A.A) - Kozanda, Yusuf Baysal Anadolu Lisesi öğrencilerince, geleneksel Türk tiyatrosunun bir dalı olan meddahlığın yaşatılması ve tanıtılması amacıyla hazırlanan Kozanlı Meddahlar Projesi final gösterisi ile sona erdi.
     Adana Öğrenci Meclisi Başkanı Büşra Ören ve arkadaşları tarafından hazırlanan, Kozanlı Meddahlar Projesinde gönüllü olarak yer alan 6 liseden 12 öğrenci arasında finale kalan 5 meddah adayı, gösterilerini belediye sinema salonunda düzenlenen etkinlikte sahnelendi.
     Meddahlık dalında yaptığı çalışmalar ile Kültür ve Turizm Bakanlığının da desteğini alan oyuncu ve yazar Ahmet Yenilmezin de jüri üyeliğini yaptığı projenin final gösterisinde, 5 öğrenci de performanslarıyla birinciliğe layık görüldü.
     Yenilmez, Geleneksel Türk Temaşa Sanatının yaşatılması için hazırlanan projenin önemine dikkati çekerek Popüler kültürün içerisinde bakmakla görmek arasındaki farkı unuttuk. Dilimizin zenginlerini kaybettik. Geleneksel sanatlarımıza sahip çıkamadık. Bu anlamda, Kozanda gerçekleştirilen bu etkinliğin geleneksel hale getirilmesi yararlı olacak. Kozan, yaktığı bu ateşle Türk Temaşa Sanatının Merkezi olabilir. Gelecek yıl ikincisinin düzenlenmesi halinde bu işe gönül veren kişiler olarak elimizden gelen desteği vermeye hazırız. Kültür ve Turizm Bakanlığımızın, sponsorların desteği ile bu projeyi ulusal ve uluslararası bir sanat festivaline dönüştürebiliriz dedi.
     Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Şube Müdürü Aşiret Boransan ise gerçekleştirilen projenin çok değerli ve desteklenmeye değer olduğunu, başvuru yapılması halinde kurum olarak projenin geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması için gereken gayreti göstereceklerini söyledi.
     Boransan, bireysel ve kurumsal olarak bu sanatın yaşatılmasının bir zorunluluk olduğuna inandığını kaydetti.
     Adana Öğrenci Meclisi Başkanı Büşra Ören ise Türk kültürü ve sanatının yaşatılması ve tanıtılması kapsamında gerçekleştirdikleri proje ile UNESCOnun Somut Olmayan Kültürel Miras listesinde de yer alan unutulmaya yüz tutmuş geleneksel bir sanat dalı olan meddahlığın yeni kuşaklara tanıtılması ve yaşatılmasını amaçladıklarını söyledi.
     Yenilmez, daha sonra, Kültür ve Turizm Bakanlığınca da desteklenen Çanakkale Zaferi anısına yazıp-oynadığı tek kişilik ve tek perdelik Kınalı Kuzular oyununu sahneledi.
     Projeye gönüllü olarak katılarak meddahlık gösterisi sunan öğrenciler plaket ile ödüllendirildi.
     Etkinliğe, Kaymakam İzzettin Sevgili, Belediye Başkan Vekili Hüseyin Çetin, Emniyet Müdürü Sabit Akın Zaimoğlu, Milli Eğitim Müdürü Faruk Sönmez, Kozan Meslek Yüksekokul Müdürü Faruk Toklu, okul müdürleri, öğretmen, veli ve öğrenciler katıldı.
    
     Muhabir: Volkan Varan
     Yayında: Ali Güreli
<< Önceki Haber Kozanlı meddahlar projesi final gösterisi yapıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER