Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı konakta geçmişe

Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı konakta geçmişe duygusal yolculuk -Büyük Zaferin kazanıldığı Kütahyada, 200 yıllık binada o yıllara ait belge, görüntü ve fotoğraflarla oluşturulan müzeyi gezenler, cephede olma hissini yaşayarak göz


KÜTAHYA (A.A) - Hadi Şengül - Büyük Zaferin kazanıldığı Kütahyada, 200 yıllık binada o yıllara ait belge, görüntü ve fotoğraflarla oluşturulan müzeyi ziyaret edenler, cephede olma hissini yaşayıp gururlanarak, gözyaşlarına hakim olamıyor.
     Lala Hüseyin Paşa Mahallesindeki Kütahya Belediyesine ait Milli Mücadele Müzesinin sorumlusu Yasin Pehlivanlıgil, AA muhabirine, 200 yıllık 3 kat ve 10 odalı tarihi konakta yer alan müzede sinema salonu, kütüphane ve belge odaları bulunduğunu söyledi.
     Müzenin kurulmasına, 2009 yılında konağın kamulaştırılmasıyla başlandığını ve burasının 29 Ekim 2011de açıldığını belirten Pehlivanlıgil, şöyle devam etti:
     Kurtuluş Savaşının ruhunu yaşatmak için oluşturulan bu müzede görev almaktan gurur duyuyorum. Müzemizi ziyaret eden misafirlere burada yer alan fotoğraf, görüntü ve belgeleri tanıtıyorum. Müzeyi gezenlerin, kendilerini Kurtuluş Savaşında bir cephedeymiş gibi hissettiklerine tanık oluyorum. Kimileri gözyaşı döküyor, kimileri de gururlandığını söylüyor. Burada insanlarımızda milli bilinci uyandırdığımız için mutluyum.
    
     -Her kat, Kurtuluş Savaşının bir yılını anlatıyor-
    
     Her katta, Kurtuluş Savaşının bir yılının anlatıldığını ifade eden Pehlivanlıgil, müzedeki fotoğrafların, fotoblok yöntemiyle oluşturulduğunu dile getirdi.
     Pehlivanlıgil, fotoblok yöntemi kullanılan eserlerin, hafif sanat malzemesi olan polisitren köpüğünün çeşitli işlemlerden geçirilip çift tarafının özel kağıtlarla kaplanmasıyla yapıldığı bilgisini vererek, böylece dayanıklılık ve istenen boyutun elde edilebildiğini belirtti.
     Odalarda sinema salonu, kütüphane ve belgelerin yer aldığını anlatan Pehlivanlıgil, Sinema salonumuzda video gösterimleri yapıyoruz. Katlarda o dönem gazete ve dergilerde çıkmış haber, fotoğraf ve yazılı belgelerle telgraf ve posta yazışmaları bulunuyor. Ayrıca Kütahyanın Yunan işgalinde olduğunu gösteren belgeler de Genelkurmay Başkanlığının izniyle burada sergileniyor dedi.
     Pehlivanlıgil, müzenin hafta içi her gün 08.00-17.00 saatlerinde gezilebildiğini ifade ederek, burasının 10 ayda 3 binden fazla kişi tarafından ziyaret edildiğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Mürsel Çetin
<< Önceki Haber Milli Mücadele ruhunun yaşatıldığı konakta geçmişe Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER