Pamukkalenin beyazlaması sulamadan değil, kurutmadan kaynaklanıyor

Pamukkalenin beyazlaması sulamadan değil, kurutmadan kaynaklanıyor


DENİZLİ (A.A) - Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütünün (UNESCO) Dünya Kültür Mirası Listesinde yer alan Pamukkalede, termal suların içindeki kirecin çökeltisiyle oluşan travertenlerin beyazlığının sürekli akan suyla oluşmadığı, kurumasıyla meydana geldiği bildirildi.
     Denizli Özel İdare Genel Sekreteri Adem Oklu, gazetecilere yaptığı açıklamada, Pamukkalede beyazlığın nasıl oluştuğunun başta turistler olmak üzere bir çok kişi tarafından yanlış bilindiğini kaydetti.
     Pamukkaleye gelen misafirlerden, travertenlerin kurutma zamanı olduğunu bilmedikleri için, Su kalmamış, kurumuş şeklinde şikayetler aldıklarını dile getiren Oklu, şöyle konuştu:
     Pamukkalenin beyaz kalması için pamuk tarlası sular gibi haftalık dönüşümler şeklinde sulamamız gerekiyor. Suyu çok saldığınız zaman sararma, yosunlanma, yeşillenme ve kahverengileşme meydana geliyor. Burası canlı bir yer, bazen beyazın tonları olabiliyor. Yağmur yağdığı, lodos estiği, havada polenler çok olduğu zamanlarda renk değişiyor. Burası tamamen biyolojik bir yaşam alanıdır. Traverteni beyazlattım, 365 gün 24 saat böyle kalsın deme şansımız yok.
     Pamukkalenin bazı yerlerindeki sararmaların sebebinin geçen Mayıs ve Haziran aylarında yoğun yağışlardan dolayı travertende tam istenilen kurumanın olmaması olduğunu belirten Oklu, Rutubetten dolayı küçük yosunlar gelişti ve sararma oldu. Güneş sayesinde 15 gün sonra hiçbiri kalmayacak. Ayrıca suyun çok bol olduğu yerlerde, çanaklarda da billur beyaz elde etmek mümkün değil. Suyun uzaklaştığı serinlediği yerlerde hem traverten çanak oluşumu hem de beyazlık güzel oluyor diye konuştu.
     Oklu, Pamukkalede beyaz alanın, 300 bin metrekareye ulaştığını sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: İbrahim Süzer
     Yayıncı: Ramazan Ercan

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER