1 Aralık Dünya AIDS Günü

1 Aralık Dünya AIDS Günü -Dünyada AIDSten 35 milyon kişi öldü -Afyon Kocatepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim üyesi Doç. Dr. Demirtürk: -Dünyada yaklaşık 40 milyon civarında insan HIV ile enfekt


KASTAMONU (A.A) - Afyon Kocatepe Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilimdalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Demirtürk, dünyada yaklaşık 40 milyon civarında insanın HIV ile enfekte olup enfeksiyonunun da yaklaşık 35 milyon kişinin ölümüne neden olduğunu bildirdi.
     Demirtürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İmmün yetmezlik virüsünün (HIV) insanlarda bağışıklık sistemini tutan ve uzun yıllar sonunda tüm bağışıklığın çökmesine neden olan bir enfeksiyon etkeni olduğunu belirtti.
     Türkiyeden bildirilen HIV pozitif olgu sayısının her yıl arttığını dile getiren Demirtürk, En son 2011 yılında 699 yeni HIV olgusu bildirilmiştir. Dünyada yaklaşık 40 milyon civarında insan HIV ile enfekte olup enfeksiyonu yaklaşık 35 milyon kişinin ölümüne neden olmuştur diye konuştu.
     Demirtürk, hastalığın en önemli bulaşıcı yollarının korunmasız cinsel ilişkiyle gerçekleştiğini belirterek, enfeksiyonun hasta anneden bebeğe bulaştığını da bildirdi. Hasta annenin bebeği emziresiyle de enfeksiyonun bulaşabileceğini aktaran Demirtürk, şunları kaydetti:
     Ancak, günlük yaşamda, aynı odada bulunma, aynı okulda okuma, aynı havayı soluma, tükürük, gözyaşı, ter, aksırık, öksürük, idrar ve dışkı ile bulaşmaz. El sıkışma, deriye dokunma, okşama, kucaklama, yanaktan ve elden öpme, yiyecek ve içecekler, bardak, tabak, telefon, tuvalet, duş, yüzme havuzu, deniz, sauna, hamam, sivrisinek ve diğer böceklerin sokması, kedi köpek ve diğer hayvanlarla yaşamak da bulaşma nedeni değildir.
     HIV bulaştıktan 2-4 hafta sonra ortaya çıkan bulguların ateş, vücudun değişik yerlerinde ele gelen şişlikler, farenjit, döküntü, kas ve eklem ağrıları, ishal, bulantı, kusma olduğunu ifade eden Demirtürk, hastalığın 7-10 yıl süren inaktif devreye girerek, bağışıklık hücrelerinin azalması ile AIDS döneminin başladığını aktardı.
     Demirtürk, kombine tedaviler tercih edilerek hastaların yaşam sürelerinin uzatılmaya çalışıldığını ve tam kür sağlayan bir tedavinin mevcut olmadığını kaydetti.
    
     Muhabir: Esra Karamuk
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 1 Aralık Dünya AIDS Günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER