17 Mayıs hipertansiyon günü

17 Mayıs hipertansiyon günü -İzmir Halk Sağlığı Müdürü Tözün: -"Türkiyede her 3-5 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır"


İZMİR (A.A) - İzmir Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tözün, Türkiyede her 3-5 kişiden birinin hipertansiyon hastası olduğunu bildirdi.
     Tözün, 17 Mayıs hipertansiyon günü dolayısıyla yaptığı yazılı açıklamada, hipertansiyonun kan basıncının normalden fazla olması şeklinde tanımlandığını belirterek, şunları kaydetti:
     "Türkiyede her 3-5 kişiden biri hipertansiyon hastasıdır. Hipertansiyon, başta kalp, beyin, böbrekler, atardamar ve gözler olmak üzere vücutta birçok organı etkiler. Bu organlarda kalıcı sakatlık ve ölüm gibi istenmeyen sonuçlara yol açabilir."
     Tedavi edilebilir bir hastalık olan hipertansiyonun erken fark edilmesinin son derece önemli olduğuna değinen Mustafa Tözün, açıklamasında şunları kaydetti:
     "Kan basıncı yüksek olan kişilerin ileride daha ciddi sağlık sorunları ile karşılaşmamaları için kan basıncı değerlerini ciddiye almaları gerekir. Kan basıncının yükselmesi çoğu zaman hastada bir belirtiye sebep olmadığı için hipertansiyon "sessiz katil" olarak bilinmektedir. Hipertansiyon hastalarının yarıdan fazlası hastalığının farkında değildir. Farkında olup ilaç kullananların ise yarısının kan basınçları kontrol altında değildir. Genelde olumsuz sonuçlar hipertansiyon konusundaki bilgi eksikliğine bağlıdır."
    
     -Hipertansiyondan korunma yolları-
    
     Tözün, hipertansiyondan korunmak için şunları tavsiye etti:
     "Fazla kilolardan kaçının. Fazla kilo hipertansiyon ve kronik hastalık risklerini artırır. Şişmanların yaklaşık yüzde 40ında yüksek tansiyon görülmektedir.·Beden Kitle İndeksinin 25 kilogram/metrekare, bel çevresinin kadınlarda 80 santim, erkeklerde 94 santimi geçmemesine dikkat edin.·Dengeli ve sağlıklı beslenin. Tuzdan ve tuzlu yiyeceklerden uzak durun. En sık rastlanan ikincil hipertansiyon nedeninin fazla tuz tüketimi olduğunu unutmayın. Yeterli miktarda su (günde 8-10 bardak) için.·Stres ile başa çıkmayı öğrenin.·Fiziksel aktivitenizi ihmal etmeyin. Düzenli yapılan egzersiz vücut ağırlığının kontrol altında tutulmasını sağlar. Stresi denetlemeye yardımcı olur. Böylece tansiyonun kontrol altında tutulmasını sağlar.·Sigara içmeyin. Sigara yüksek tansiyona sebep olduğu gibi, kalp ve damarlarınıza yeteri kadar oksijen gitmesini azaltarak kalp krizi geçirme riskinizi iki katına çıkarır.·Alkol tüketiminden kaçınınız. Tansiyonunuz yüksekse ilaçlarınızı düzenli almayı unutmayınız. Bu konuda doktorunuzun önerilerine uyunuz."
    
     Muhabir: Hüseyin Bağış
     Yayıncı: Mehmet Güldaş
<< Önceki Haber 17 Mayıs hipertansiyon günü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER