5. Büyükelçiler Konferansı

5. Büyükelçiler Konferansı -Dışişleri Bakanı Davutoğlu: -Büyükelçiliklerde oturan büyükelçi modelini değiştirmeye kararlıyız ve değiştirdik -New Yorktan yol tarifi isteyen vatandaşımıza yardımcı olabilecek haldeyiz


İZMİR (A.A) - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçiliklerde oturan büyükelçi modelini değiştirdiklerini belirterek, Büyükelçilerimiz, alanda bir işadamı, kültür ve turizm ataşesi gibi, Türkiyenin propagandasını, imajını oluşturan bir imaj yapıcı gibi çalışıyor dedi.
     Davutoğlu, İzmirde devam eden 5. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen öğle yemeğinde yaptığı konuşmada, DEİKin temsil ettiği iş adamları camiası ile Türkiyeyi dışarıda temsil eden Dışişleri Bakanlığı camiasının birbirlerinin en doğal destek unsurları olduğunu anlattı.
     DEİKin çalışmalarının, Türkiyenin dış politikasına önemli katkı sağladığını vurgulayan Davutoğlu, Büyükelçilerimizin sayısı 124e, temsilcilerimizin sayısı ise 209a çıktı. Dünyada 233 büyükelçimiz var diye görüyorum, çünkü 109 iş konseyi başkanımız da büyükelçilerimiz gibi dış politikamıza katkıda bulunuyor. Bu katkı, dışarıda yaptığımız faaliyetleri de anlamlandıran bir katkı dedi.
     Türkiyenin dış ekonomik ilişkiler stratejisinin ilkinin komşu ülkeler ve yakın havzalar stratejisinden oluştuğunu ifade eden Davutoğlu, yakın havzalarla tam ekonomik entegrasyon sağlamayı önemsediklerini, bu amaçla 11 ülke ile her yıl ortak kabine toplantısı gerçekleştirildiğini belirtti.
    
     -Her zaman iş adamlarının yanındayız-
    
     Davutoğlu, Türkiye ile 19 ülke arasında serbest ticaret anlaşmaları imzalandığını, 50yi aşkın ülke ile vize muafiyeti anlaşması imzaladıklarını hatırlattı.
     İş adamlarının önündeki engelleri kaldırmanın öncelikli hedefleri olduğunu vurgulayan Davutoğlu, Büyük doğal kaynaklarımız yok, en önemli kaynağımız insan kaynağımız. Sizler dünyanın her yerinde ne kadar çok seyrüsefer ederseniz, o kadar çok kaynak üretirsiniz ve bu ülkeye döner dedi.
     Türkiyenin Afrika, Latin Amerika ve Doğu Asyaya açılım sağladığını, Türkiye ile Brezilya arasındaki coğrafi mesafeye rağmen gelişen ekonomik ilişkilerin örnek teşkil ettiğine işaret eden Davutoğlu, Etiyopyada 2005 yılında yatırımı bulunmayan Türkiyenin, bugün 341 şirketin 3 milyar dolar yatırımı ile temsil edildiğini bildirdi.
     Dil bilmeyen bir Türk vatandaşının New Yorkta taksiye yol tarif edemeyince Dışişleri Bakanlığı Çağrı Merkezini arayarak yardım istediğini belirten Davutoğlu, Arkadaşlarımız, Ankaradaki merkezden şoföre yol tarifi veriyor ve vatandaşımıza yardımcı oluyor. New Yorktan yol tarifi isteyen vatandaşımıza yardımcı olabilecek haldeyiz diye konuştu.
     Türkiyenin önemli uluslararası örgütlerde aktif roller üstlendiğini hatırlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     G20de etkin roller üstlenen ülkeyiz ve 2015de G20 toplantısına ev sahipliği yapacağız. Çeşitli örgütlerde önemli roller üstleniyoruz ve yoğun temas içindeyiz. İşadamlarımız ve iş kuruluşlarımız, gittikleri her ülke ile üçlü zemin oluşturabilsinler istiyoruz.
     Büyükelçiliklerde oturan büyükelçi modelini değiştirmeye kararlıyız ve değiştirdik. Büyükelçilerimiz, alanda bir işadamı, kültür ve turizm ataşesi gibi, Türkiyenin propagandasını imajını oluşturan bir imaj yapıcı gibi çalışıyor. Bu gayretle ortak çabalarla inşallah önümüzdeki yıllarda daha büyük başarılara imza atacağız. Bir ülke yükselirken tüm unsurlarıyla yükselir. İki ülkeye ihracat yapamadığımızı öğrendik, oraya da malzeme göndereceğiz ve ihracat yapmadığımız ülke kalmayacak.
     Konuşmaların ardından, DEİK Yönetim Kurulu Üyesi Halim Mete, Davutoğlu, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günaya plaket sundu.
     Öte yandan 5. Büyükelçiler Konferansı kapsamında bugün düzenlenmesi planlanan Efes Antik Kenti gezisi, hava koşulları nedeniyle iptal edildi.
     Program değişikliğine gidilen konferansın yarın yapılacak oturumlarla sona ereceği bildirildi.
    
     Muhabir: Zeynep Hoşgörür / Tolga Albay
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber 5. Büyükelçiler Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER