6. Uluslararası Taş Sempozyumu

6. Uluslararası Taş Sempozyumu -TÜMMER Başkanı Onur: -Türkiye doğal taş üretiminde dünyada 3. sırada yer alıyor. Dünya doğal taş üretiminin yüzde 10unu karşılıyoruz


ANTALYA (A.A) - Türkiye Mermer Doğaltaş ve Makinaları Üreticileri Birliği (TÜMMER) Başkanı Selahattin Onur, Türkiye doğal taş üretiminde dünyada 3. sırada yer alıyor. Dünya doğal taş üretiminin yüzde 10unu karşılıyoruz dedi.
     Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve TÜMMER tarafından Konyaaltı Belediyesi Feslikan Salonunda düzenlenen Geleneksel ve modern mimaride uygulama sorunlar çözümler öneriler başlıklı 6. Uluslararası Taş Sempozyumu başladı.
     Sempozyumun açılış töreninde konuşan Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Osman Aydın, taşın Anadolunun ana mimari unsuru olduğunu söyledi. Aydın, taşın modern mimaride de kullanımını teşvik etmek amacıyla sempozyumu düzenlediklerini belirtti.
     TÜMMER Başkanı Selahattin Onur, dünyada Türk doğal taş ve mermerinin kullanımının her geçen gün arttığına dikkati çekti. Sektörün bazı sorunları bulunduğunu kaydeden Onur, Yüksek enerji maliyetleri, sektörün teşvik eksikliği, kalifiye eleman eksikliği, işletme ve sermaye noksanlığı sektörün sorunları arasında yer alıyor. Mermer ocaklarındaki izinler çok zor şekilde alınıyor. Madencilik sektörünü temsilen bir bakanlık kurularak bu sorunların çözülmesi gerekiyor dedi.
     Avrupada doğal taşa ilginin her geçen gün arttığını anlatan Onur, bu nedenle ülkeler arasında doğal taş ihracatında önemli bir rekabet olduğunu vurguladı.
     Onur, şöyle konuştu:
     Doğal taş üretiminde Çin ve Hindistan ile yarışıyoruz. Türkiye doğal taş üretiminde dünyada 3. sırada yer alıyor. Dünya doğal taş üretiminin yüzde 10unu karşılıyoruz. Taşın dünyadaki ihracat değeri toplam 15 milyar dolar düzeyinde. Bütün ülkeler bu paydan en büyüğünü almak için çaba gösteriyor. Biz de payımızı artırmak için çalışıyoruz. Bunu başarmamız için üretimde verimlilik, kalite ve ambalajlama standardını gözetmek zorundayız.
     Sempozyum yarın sona erecek.
    
     Muhabir: Süleyman Elçin / Güç Gönel
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber 6. Uluslararası Taş Sempozyumu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER