AK Parti Burdur Milletvekili Özçelik:

AK Parti Burdur Milletvekili Özçelik: -Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru, iç hukuk yollarının tamamı tüketildikten sonra müracaat edilecek bir yoldur


BURDUR (A.A) - AK Parti Burdur Milletvekili ve TBMM Başkanlık Divanı Üyesi Bayram Özçelik, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurunun, iç hukuk yollarının tamamının tüketildikten sonra müracaat edilecek bir yol olduğunu bildirdi.
     Özçelik, yaptığı yazılı açıklamada, son yıllarda çok hızlı bir şekilde sürdürülen yargı reformu çalışmalarına rağmen çeşitli sebeplerle yargılama sürelerinin uzayabildiğini ve uluslararası normlara göre makul sayılan sürelerinin aşıldığını kaydetti.
     Davanın makul süreden daha uzun sürdüğünü düşünen vatandaşların Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesinin adil yargılamaya ilişkin 6ncı maddesinin ihlal edildiğini iddia ederek, İnsan Hakları Mahkemesine başvurduğunu anlatan Özçelik, açıklamasında, Bu konuda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından ülkemiz aleyhine verilmiş çok sayıda ihlal kararı bulunmaktadır. Bu ihlal kararları, ülkemizi bir yandan her yıl önemli miktarda tazminat ödemek zorunda bırakırken, diğer yandan da ülkemizin insan hakları alanında uluslararası toplumdaki görünümünü olumsuz yönde etkilemektedir. Esas olan insan haklarının ilgili devletin iç hukuk kurallarınca korunmasıdır. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvuru, iç hukuk yollarının tamamı tüketildikten sonra müracaat edilecek bir yoldur ifadelerini kullandı.
     Özçelik, 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasıyla yapılan anayasa değişikliği ve bu paralelde düzenlenen 30 Mart 2011 tarih 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi Kuruluş ve Yargılama Usulleri Hakkındaki Kanun ile iç hukuk yolu olarak Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru hakkı tanındığını hatırlattı.
     Bu kanunun bireysel başvuruyu düzenleyen ilgili maddesinin 23 Eylül 2012 tarihinde yürürlüğe girdiğini belirten Özçelik, şunları kaydetti:
     Bu tarihten sonra Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru imkanı doğmuştur. Bu kanunun amacı 23 Eylül 2012 tarihinden önce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine yapılmış başvuruların tazminat ödemek suretiyle çözüme kavuşturulmasıdır. Böylelikle, ülkemizde insan haklarına saygı ilkesi uluslararası kriterlere uygun olarak tesis edilmiş olacak ve aynı zamanda ülkemizin uluslararası alanda insan haklarına saygı konusunda özensiz olduğu şeklindeki algının önüne geçilmesi sağlanacaktır.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber AK Parti Burdur Milletvekili Özçelik: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER