Ankaravi Mehmet Dede anıldı

Ankaravi Mehmet Dede anıldı


KONYA (A.A) - Mevlana Dergahının son dedesi Ankaralı Mehmet Arısoy, Üçler Mezarlığındaki kabri başında anıldı.
     Gazeteci-Yazar İhsan Kayseri, Ankaravi Dede olarak bilinen Mehmet Arısoyun 1874 yılında Ankarada doğduğunu, Yorgancıoğulları sülalesine mensup olduğunu söyledi.
     Mehmet Dedenin ilk, orta ve lise tahsilinden sonra Ankara Mülkiye Mektebine girdiğini belirten Kayseri, şunları kaydetti:
     Burada Arapça, Farsça ve Fransızca ile birlikte Ulum-i Diniye, tarih, coğrafya, matematik gibi dersler okumuştur. Mülkiyede öğrenci iken Fransızca hocası Türkçeye çevirmek üzere kendisine bir beyit vermiştir. Bu beyiti tercüme eden Mehmet Dede, beyitin Hz. Mevlanaya ait olduğunu öğrendikten sonra büyük bir hayranlık duyuyor, adeta aşka kapılıyor. 10 Haziran 1895 tarihinde Mülkiyeyi bitirince kendisini Ankara Mevlevi Dergahında bulmuş, Ali Dedeye (Derviş olmak istediğini) söylemiştir. Ali Dede (Sen büyük bir devlet adamı olacaksın) dediyse de Mehmet Dede, dervişlikte ısrar edince (O halde git, babandan izin al gel) delmiş, o da tam bir sene babasından dervişlik için izin istemiş, sonunda istediği izni almıştır.
     Bunun üzerine Ali Dede, Mevlana Dergahındaki, Aşki Dedeye bir mektup yazarak kendisini Konyaya göndermiştir. Aşki dedenin izniyle çile doldurmaya başlayan Mehmet Dede, çok genç yaşta dergahta hücre sahibi olmuş, 60 yıl Mevlana Dergahındaki hücresinde yaşamış, müzenin düzenlenmesinde görev almıştır.
     İsmail Detselinin Kuran-ı Kerim tilaveti ve Postnişin Mustafa Holatın Mevlevi duasıyla program sona erdi.
    
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber Ankaravi Mehmet Dede anıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER